Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Kolin iso kuva 2050 -kehittämishankkeen koordinaatioryhmä aloittaisi lisäpysäköintialueen rakentamisen Ylä-Kolintien varresta

Kolin iso kuva 2050 -kehittämishankkeen koordinaatioryhmä aloittaisi lisäpysäköintialueen rakentamisen Ylä-Kolintien varresta

Kolin iso kuva 2050 -kehittämishankkeen koordinaatioryhmä käsitteli kokouksessaan 5.10.2020 muun muassa Kolin kansallispuiston pysäköintihaasteita. Kiireellisimmän pysäköintihaasteen ratkaisemiseksi koordinaatioryhmä esittää lisäpysäköintialueen rakentamista Lieksan kaupungin omistamalle tontille Ylä-Kolintien varrelle. Ratkaisu edellyttää polkuyhteyksien suunnittelua ja rakentamista uudelta pysäköintialueelta Kolin kansallispuiston reiteille.

”Lieksan kaupunki on tarjonnut akuuteimman pysäköintiongelman ratkaisuksi kaupungin omistamaa aluetta Ylä-Kolintien varressa. Tontti sijaitsee lähellä kansallispuiston polkuverkostoa ja mahdollistaa sen, että retkeilijät pääsevät liikkumaan jalkaisin uudelta pysäköintialueelta Ukko-Kolille”, kertoo Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen.


Kolin koordinaatioryhmä esittää, että lisäpysäköintialueen rakentamista kaupungin omistamalle tontille edistetään ensimmäisenä osana koko Kolin matkailualueen saavutettavuuden parantamista. Tämä edellyttää yksityiskohtaista suunnittelua ja Natura-tarvearviointia. Lisäpysäköinnin toteuttamiseen on jo saatu eduskunnalta Metsähallitukselle rahoitusta kohdentuen vuodelle 2021.

”Kolin kansallispuiston käyntimäärät ovat olleet kasvussa pitkään. Pysäköintipaikat ovat ruuhkautuneet varsinkin kesällä ja viikonloppuisin. Tänä kesänä jouduimme jo turvautumaan taksikuljetuksiin väliaikaisilta pysäköintialueilta Ukko-Kolille, sillä mutkaisen Ylä-Kolintien varrelle pysäköiminen ei ole turvallista. Syöttöliikenteestä huolimatta Ylä-Kolintien varrella oli autoja molemmin puolin tietä. Toivomme, että pystymme ratkaisemaan akuuteimmat pysäköintihaasteet mahdollisimman pian”, aluejohtaja Jouni Aarnio Metsähallituksesta korostaa.

 

Kolin kansallispuiston pysäköintiongelmiin pyritään löytämään ratkaisuja osana matkailualueen liikenneolojen ja saavutettavuuden kehittämistä. Suunnittelutyö on käynnistynyt Infrasuunnittelu Oy:n toimesta eduskunnan myöntämän lisärahoituksen turvin. Tärkeänä elementtinä ovat julkisen liikenteen ja alueen sisäisen liikenteen kehittäminen, samoin kuin koko alueen parkkipaikkaratkaisut. Suunnitelmassa huomioidaan myös kävely- ja pyörätiet. Kevyen liikenteen turvallisuuden parantamiseksi on noussut esille tarve valaistusta kevyen liikenteen väylästä Kolin kylä - Ylä-Koli tieosuudella. Lisäparkkipaikkojen saaminen Ylä-Kolintien varteen tuo ratkaisun akuuttiin ongelmaan, mutta koko alueen pysäköinnin kokonaissuunnitelman toteuttaminen vaatii vielä lisärahoitusta. Tällä hetkellä rahoitus on siis myönnetty lähinnä akuuteimman pysäköintiongelman ratkaisemiseen.

 

Kolin koordinaatioryhmä on perustettu Lieksan kaupungin toimesta, ja sen tavoitteena on keskeisten toimijoiden kanssa ohjata ja tukea Kolin alueen kehittämistä Kolin iso kuva 2050 -kehittämistavoitteiden mukaisesti. Kolin koordinaatioryhmässä ovat mukana Lieksan kaupunki, Juuan kunta, Metsähallitus, ELY-keskus, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Visit Finland / Business Finland.

 

Lisätietoja:

Jarkko Määttänen, Lieksan kaupunginjohtaja, puh. 040 1044 001
Jouni Aarnio, aluejohtaja, Metsähallitus, puh. 0206 395 069

 

 

 

"Logot: Lieksa, Metsähallitus"