Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Koli-Ahmovaara osayleiskaava 2040+ hallitusten hyväksyttäväksi Lieksassa ja Juuassa

Koli-Ahmovaara osayleiskaava 2040+ hallitusten hyväksyttäväksi Lieksassa ja Juuassa

Lieksan ja Juuan yhteinen Koli-Ahmovaara osayleiskaava 2040+ on etenemässä hyväksymiskäsittelyyn. Lieksan kaupunginhallitus ja Juuan kunnanhallitus saavat osayleiskaavan käsiteltäväkseen maanantaina 24.1.2022. Mikäli hallitukset hyväksyvät kaavan, on tavoitteena, että se etenee molemmissa kunnissa valtuustojen hyväksyttäväksi 31.1. Koli-Ahmovaara osayleiskaava 2040+ on laadittu yhteistyössä Sweco Infra & Rail Oy:n kanssa.

-Lieksan ja Juuan kunnat aloittivat Kolin iso kuva 2050 -visiotyön vuonna 2017 ja siinä määriteltiin yhteiset Koli-Ahmovaara -alueen kehittämistavoitteet tuleville vuosikymmenille, taustoittaa prosessin aloitusta Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen. -Visiotyön yhteydessä todettiin, että kehittämisen mahdollistamiseksi alueelle tarvitaan oikeusvaikutteinen osayleiskaava, joka on nyt siis edennyt kaavan viimeiseen vaiheeseen.

Oikeusvaikutteisella osayleiskaavalla on merkittävä vaikutus Koli-Ahmovaara-alueen kehittämiseen. Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen ja Juuan kunnanjohtaja Henri Tanskanen kertovat, että hyväksyttäväksi esitettävä kaava mahdollistaa jatkossa Koli-Ahmovaara-alueen kehittämistoimet eri palveluiden osalta. -Kuntien tavoitteena on kehittää aluetta matkailu- ja muun palvelutarjonnan osalta, mutta samalla varmistaa, että alueelle saadaan myös uusia asukkaita, työpaikkoja ja asuntoja. Näillä kaavaratkaisuilla pääsemme myös vaikuttamaan siihen, että alueen infraa saadaan kehitettyä liikenneverkkoineen eteenpäin. Määttänen ja Tanskanen summaavat, että esitetyllä kaavaratkaisulla aluetta pystytään kehittämään vastuullisesti ja kestävästi yhteensovittamalla erilaisia tavoitteita.

Osayleiskaavaprosessit ovat luonteeltaan pitkäkestoisia, mikä näkyy myös Koli-Ahmovaara osayleiskaava 2040+ työssä. -Kyse on kahden kunnan yhteisestä työstä, laajasta alueesta ja myös kuntien yhteisten kehittämistoimintojen ja -tavoitteiden yhteensovittamisesta kaavatasolle, mikä osaltaan toki vaikuttaa myös kaavaprosessin aikatauluihin, kertovat Lieksan kaupungin maankäyttöpäällikkö Jukka Haltilahti ja Juuan tekninen johtaja Timo Möttönen. -Laaja osayleiskaavatyö onnistuttiin huomioimaan hyvin jo kaavaprosessin tavoiteaikataulujen asettamisessa, ja kaava on edennyt suunnilleen alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Kuntajohtajat pitävät yhteistä osayleiskaavatyötä onnistuneena prosessina. Kuntien yhteistyö on tiivistynyt entisestään, ja alueen kehittämistä jatketaan yhdessä vahvistetun Kolin matkailuvisio 2050:n mukaan. -Kehittämistyö on siis vasta alussa, ja toivottavasti Koli-Ahmovaara-alueesta kehittyy entistä monipuolisempi niin kuntalaisille kuin matkailijoillekin.

 

 

Lisätietoja:

Jarkko Määttänen, Lieksan kaupunginjohtaja, p. 040 1044 001

Henri Tanskanen, Juuan kunnanjohtaja, p. 040 104 2001

Jukka Haltilahti, Lieksan kaupungin maankäyttöpäällikkö, p. 040 1044 840

Timo Möttönen, Juuan kunnan tekninen johtaja, p. 040 104 2601

Talvinen vaaramaisema. Havumetsää.