Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Jukka Mäkelän näyttely avataan 7.6.2019 Lieksan kulttuurikeskuksessa

Jukka Mäkelän näyttely avataan 7.6.2019 Lieksan kulttuurikeskuksessa

Lieksan kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä 2019 on esillä arvostetun taidemaalarin Jukka Mäkelän (1949 - 2018) tuotantoa. Näyttely painottuu Mäkelän teoksiin viimeisen kymmenen vuoden ajalta, kokonaisuudesta vastaa näyttelytuottaja Pirkko Tuukkanen.

Näyttely on avoinna Lieksan kulttuurikeskuksessa 7.6.‒23.8.2019 ma‒pe klo 11-17 sekä 40-vuotisjuhlavuottaan viettävän Lieksan Vaskiviikon konserttien aikana. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Maalaustaiteen uudistaja

Jukka Mäkelä nousi maamme nykytaiteilijoiden eturiviin 1980-luvulla ekspressiivisillä suurikokoisilla maalauksillaan, joita hän maalasi akryyliväreillä paksuin kerroksin. Hyvä esimerkki aikakauden teoksista on Lieksan kulttuurikeskuksen aulassa oleva ”Asetelma” vuodelta 1984.

─ Jukka Mäkelä oli keskeinen vaikuttaja siinä taiteilijapolvessa, joka mullisti suomalaisen maalaustaiteen 1980-luvun taitteessa ja kytki sen tuolloin ajankohtaisiin taiteen kansainvälisiin virtauksiin, arvioi Mäkelän merkitystä maamme taidekentässä taidekriitikko Timo Valjakka.

 

Taideopintoihin Lieksasta

Lapsuus- ja nuoruusvuotensa Jukka asui Kesälahdella ja Lieksassa, josta hän suuntasi taideopintojen pariin, ensin Taideteolliseen oppilaitokseen vuonna 1967 ja Suomen Taideakatemian kouluun vuotta myöhemmin.

Ensikosketuksen taide-elämään hän sai lapsuudenkodissaan apteekkari-isänsä Keijo Mäkelän innostamana. Kodin taiteilijavieraat ja maalausmatkat Lappiin vahvistivat nuoren pojan harrastusta.

 

Vaikuttava taiteilijaura

Lähes viisikymmentävuotisen taiteilijauransa aikana Jukka Mäkelän teoksia on ollut esillä lukuisissa koti- ja ulkomaisissa näyttelyissä. Hänen retrospektiivinen näyttelynsä ”Merkki ja ele” oli Kiasmassa vuonna 1999. Uudempia teoksiaan hän esitteli laajoissa näyttelyissä Helsingin Taidehallissa 2015 sekä Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa 2016‒2017. Lieksan kulttuurikeskuksessa Mäkelän aiemmat näyttelyt olivat 1995 ja 2005.

Mäkelälle myönnettiin Pro Finlandia -mitali 2007 sekä Valtion taidepalkinto 1977 ja 1981. Hänen töitään on monissa kotimaisissa ja pohjoismaisissa taidekokoelmissa. Mäkelä toimi pitkään Jenny ja Antti Wihurin rahaston asiantuntijana teoshankinnoissa Wihurin rahaston kokoelmaan.

 

Lisätietoja: Asko Saarelainen, asko.saarelainen@lieksa.fi, puh. 04010 44111