Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Innostus tabletin käyttöön syttyi Tabletti tutuksi -koulutuksessa

Innostus tabletin käyttöön syttyi Tabletti tutuksi -koulutuksessa

Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

 

Lieksassa kesän ja syksyn aikana järjestetty Tabletti tutuksi ikäihmisille -koulutus oli onnistunut kokemus. Koulutukseen osallistui 10 ikäihmistä, jotka valittiin mukaan usean toimijan verkostojen kautta. Kriteerinä oli, että koulutukseen valituilla oli mahdollisuus, halu ja innostus oppia käyttämään sähköisiä palveluja tablet-tietokoneen kautta, mutta heillä ole ollut mahdollisuutta hankkia laitetta.

Alun perin Lieksan pandemiatyöryhmän ideasta liikkeelle lähtenyt koulutus toteutettiin yhteistyössä Lieksan kansalaisopiston, Siun soten ja Lieksan Tukipiste ry:n kanssa.

- Kurssilaisten tunnelmat olivat iloiset ja innostuneet, ja kaikki osallistujat kertoivat jatkavansa tabletin käyttöä kurssin jälkeenkin. Osa aikoo hankkia tablettiin oman liittymän, osa jakaa netin älypuhelimestaan tai kodin langattomasta verkosta - muutama kuitenkin tuumailee vielä jatkoa nettiliittymän suhteen, mutta aikomus jatkaa käyttöä oli vahva, kouluttajana toiminut kirjastovirkailija Teppo Reittu Lieksan kaupungilta kertoo.

Kurssin toteutuksen mahdollisti se, että Sanomalehti Karjalainen lahjoitti jokaiselle osallistujalle tabletin. Lisäksi PunaMusta Media Oyj lahjoitti laitteisiin koulutuksen ajaksi prepaid-liittymät sekä lukuoikeudet Karjalaisen ja Lieksan Lehden verkkolehtiin.

Koulutuksen tavoitteena oli tutustuttaa ikäihmiset tablettien tarjoamiin mahdollisuuksiin mm. pitää yhteyttä läheisiin ja asioida verkossa sekä hankkia tietoa.

- Kurssilaiset löysivät tabletille erilaisia käyttötarpeita. Tutuiksi tulivat OmaKanta, Yle Areenan sisällöt, televisio-ohjelmien katsominen, uutisten lukeminen, sähköiset lehdet, pankkipalvelut, erilainen viestiminen. Kysyttiinpä myös kansalaisopiston kurssiesitettä sähköisessä muodossa, Reittu sanoo.

Koulutukseen osallistunut Aira Koistinen kertoo, että oli ennen kurssia pohtinut tabletin hankintaa. Asia oli kuitenkin jäänyt mietintään, mutta nousi taas ajankohtaiseksi koulutuksen myötä.

- Koulutus oli oikein kiva. Minulla on älykännykkä, mutta tabletilta näkee paremmin, kun se on suurempi. Minä selailin tabletilta Iltalehteä ja Karjalaista. Tablettia on tullut käytettyä harvakseltaan, Koistinen kertoo.

Hanna Sapattinen puolestaan kertoo, että tabletti on ollut ahkerassa käytössä koulutuksen jälkeen, vaikka alkuun hän suhtautuikin tietokoneisiin epäilevästi.

- Olin aika kielteinen tietokoneita kohtaan, mutta kun Siun sotelta soitettiin koulutuksesta, niin ajattelin, että voisihan tuota kokeilla. Ilman koulutusta tablettia ei kyllä olisi tullut hankittua. Koulutuksessa innostuin asiasta.

- Tabletilta pystyy lukemaan helposti paikallisuutisia esimerkiksi Lieksan Lehteä ja Karjalaista. Myös Yle Areenasta on löytynyt kiinnostavia ohjelmia katsottavaksi. Jatkuvasti oppii jotain uutta, Sapattinen kertoo.


Mobiililaitteiden ja tietokoneen käytön merkitys on korostunut koronapandemian aikana, kun fyysisiä kohtaamisia on jouduttu rajoittamaan. Sähköisen asioinnin palvelut lisääntyvät myös jatkuvasti. Siksi etenkin ikäihmisille digituen saatavuus on tärkeää.

- Tämä koulutus oli oiva esimerkki siitä, että myös ikäihminen voi oppia mobiililaitteen käytön ja hyödyntää sen erilaisia käyttömahdollisuuksia esimerkiksi sosiaalisten kontaktien ylläpitämisessä sekä omien asioiden hoitamisessa. Sähköiset omahoitopalvelut auttavat mm. terveysongelmien selvittelyssä, Siun soten pohjoisen alueen kotihoidon palvelupäällikkö Eeva Nykänen kertoo.

Siun sotessa on saatu hyviä kokemuksia mm. kotihoidon kuvapuhelinpalvelusta. Kuvapuhelinyhteys antaa asiakkaille lisäturvaa ja henkilöstölle lisäresurssia sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

- Mobiililaitteiden ja sähköisten asioinnin palveluiden hallinta lisäävät ikäihmisten itsenäistä suoriutumista ja elämänhallintaa ja näin ollen on tärkeä hyvinvointia lisäävä tekijä, Nykänen sanoo.