Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Haittaeläinten aiheuttamien tuhojen torjunta

Haittaeläinten aiheuttamien tuhojen torjunta

Kesäisin pihoilla, rakennuksissa ja mökeillä esiin tulevat haittaeläinten tuhot nostavat esiin kysymyksiä tuholaisten hävittämisestä ja torjunnasta.

 

Haittaeläimiksi lasketaan hiiret, rotat ja linnut ja ne voivat aiheuttaa ongelmia asuinalueilla, jos niille on ruokaa tai sopivia pesimispaikkoja, kuten esimerkiksi rakennus – ja purkujätekasoja ja tyhjillään olevia huonokuntoisia rakennuksia. Jyrsijöiden vierailua voidaan alkaa epäillä, jos näkyvillä on ruokailujälkiä, jyrsityn näköisiä pakkauksia ja ulostepapanoita

Mikäli lintuja, rottia tai hiiriä havaitaan pihapiireissä tai rakennuksissa, kuuluu niiden hävittäminen ja torjunta taloyhtiön tai kiinteistön omistajalle. Ensisijainen keino haittaeläinten torjumiseen on huolehtia asiamukaisesta jätehuollosta, kerrotaan Lieksan ympäristönsuojelusta. Kiinteistöllä on oltava riittävästi ehjiä jäteastioita, jotka tyhjennetään tarpeeksi usein. Kompostorien pitää olla haittaeläimiltä suojattuja ja niissä olevat raot eivät saa olla yli seitsemän millimetrin kokoisia.

Lintujen, oravien ynnä muiden eläinten ruokkiminen esimerkiksi parvekkeilla ja pihoilla johtaa helposti myös haittaeläinten kerääntymiseen ja jatkuvaan oleskeluun kyseisten ruokapaikkojen läheisyydessä. Varsinkin maahan joutunut ravinto houkuttelee haittaeläimiä paikalle.

Lieksan ympäristösuojelumääräysten mukaan taajama-alueella lintujen ja muiden eläinten ruokinta on järjestettävä niin, että rotat, hiiret tai muut vahinkoeläimet eivät pääse ruokintapaikalle. Lintuja tai muita eläimiä ei saa ruokkia heittämällä ruokaa suoraan maahan. Lisäksi kesäajaksi ruokinta on lopetettava ja ruokintapaikat on puhdistettava.

Haittaeläimet voivat aiheuttaa terveyshaittoja, minkä vuoksi niiden torjuminen on tärkeää. Ohjeita tuholaisten hävitykseen ja tunnistamiseen saa alueen terveystarkastajalta. Neuvontaa asiaan tarjoaa myös Lieksan kaupungin ympäristönsuojelutoimiston henkilökunta.

 

Lisätietoja:

Jorma Sarkkinen, rakennustarkastuspäällikkö, p. 040 1044 791

Riitta Laatikainen, ympäristönsuojelusihteeri, p. 040 1044 795 (Lomalla 17.7.2020 asti)