Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Antti Hakkaraisen maalauksia Lieksan kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä

Antti Hakkaraisen maalauksia Lieksan kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä

Lieksan Kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä nähdään Antti Hakkaraisen luontoaiheisia maalauksia teemalla ”Muuttuva maisema”. Näyttely on avoinna 11.6.‒23.8.2024 ma‒pe klo 11‒17 ja Vaskiviikon konserttien aikana. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Luontokokemuksia

Nurmeksessa asuva taidemaalari Antti Hakkarainen valmistui kuvataiteilijaksi Lahden Ammattikorkeakoulun Taideinstituutista vuonna 2010 ja opiskeli sen jälkeen parin vuoden ajan Repin-Instituutin kuvataidekoulutuksessa Kotkassa. Hakkarainen on toiminut aktiivisesti taiteen kentällä vuodesta 2010 alkaen ja hänen teoksiaan on monissa julkisissa ja yksityisisissä kokoelmissa.

Ympäröivällä luonnolla on keskeinen rooli Hakkaraisen taiteessa. ‒ Luonnossa kokemani ja näkemäni asiat työstän työhuoneellani maalauksiksi, joissa olen lähestynyt aiheita uudenlaisista näkökulmista käsin, kertoo Antti Hakkarainen maalaustensa synnystä.  Maalauksilleni on ominaista abstraktien väripintojen ja esittävän maalaamisen rinnakkaiselo, jossa nämä erilaiset maalaustekniikat yhdistyvät toisiinsa synnyttäen omanlaisen visuaalisen ilmeen, hän jatkaa.

 

Muuttuva maisena

Lieksan kulttuurikeskuksen näyttelyssä on esillä maalauksia reilun vuoden ajalta. Ne tuovat esille luonnon monesta näkökulmasta; toisaalta esteettisenä elämyksenä ja kokemusmaailmaamme rikastuttavana kohteena, toisaalta ihmisen toiminnan näyttämönä, jossa metsä on esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden runtelema.

Hakkaraisen kokemuksen mukaan luonto tarjoaa parhaimmillaan hyvin syviä ja merkityksellisiä kokemuksia ja elämyksiä, mutta luonnossa näemme myös toisenlaista todellisuutta. Todellisuutta, joka ilmenee esimerkiksi vanhojen metsien ja muiden lajirikkaiden luonnonympäristöjen tuhoutumisena.

Ihmisen toiminta, joko suoraan tai välillisesti, muuttaa jatkuvasti ympäristöämme, pohtii Hakkarainen. Luonnossa myös luonnon omat prosessit vaikuttavat maiseman muutokseen. Esimerkiksi vuodenajan vaihtuminen on toisinaan äkkinäinen muutos, kun taas männyn ikääntyminen, keloutuminen ja lopuksi maapuuksi päätyminen on hyvin hidas prosessi. ‒ Maalauksissani ihmisen toiminnan seuraukset ja ympäristön luonnolliset muutokset käyvät keskenään vuoropuhelua ilmentäen luontomme monivivahteista nykytilaa, kertoo Antti Hakkarainen

 

Näyttelyn nimi, Muuttuva maisema, viittaa ympäristömuutosten lisäksi myös maisemamaalauksen muuttuvaan perinteeseen. ‒ Omat teokseni edustavat nykypäivän maisemamaalaustaidetta, jossa perinteiset ja modernit ilmaisutavat kohtaavat, taustoittaa Antti Hakkarainen näyttelynsä teoksia.