Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Anna Armisen luontoaiheisia teoksia Lieksan kulttuurikeskuksessa 15.9. - 29.10.2021

Anna Armisen luontoaiheisia teoksia Lieksan kulttuurikeskuksessa 15.9. - 29.10.2021

Kuvataiteilija, taidegraafikko Anna Armisen näyttely ”Luonnollista” avautuu Lieksan kulttuurikeskuksessa 15.9. Näyttely on avoinna 29.10. saakka ma-pe klo 12-17 sekä Kulttuurikeskuksen tilaisuuksien aikana. Näyttelyyn on vapaa pääsy! Armisen näyttely koostuu luontoaiheisesta taidegrafiikasta ja tussiteoksista vuosilta 2019-2021.

 

Anna kertoon näyttelystään ja työskentelystään:

Näyttelykokonaisuuden nimi Luonnollista viitta teosten luontoaiheisiin ja samalla minulle luontaiseen tapaan valita ja käsitellä kiinnostavia teosaiheita. Nimi liittyy myös teosten tekniseen toteutukseen. Pohdin, mikä on milloinkin luonteva tapa käyttää materiaaleja ja värejä tai tehdä viivaa ja muotoja.

Näyttelyn teoslista koostuu viidestä eri teossarjasta. Tussityösarjan Männyt olen tehnyt viime kesän aikana Lieksan näyttelyä varten. Sarja koostuu yhdeksästä muotokuvasta, joiden mallit ovat eri-ikäisiä rantamäntyjä. Seepian sävyiset teokset kuvaavat mäntypersoonia nuoresta taimesta ikivanhaan keloon.

Näyttelyn neljä muuta teossarjaa ovat syväpainografiikkaa. Sarja Hetkiä on kuusiosanen kokonaisuus, jossa annetaan tilaa viivalle. Yhden sattumanvaraisen viivan vetäminen vie vain hetken, eikä sillä välttämättä ole kummempaa sisältöä. Kun viivoja tekee ensimmäisen viereen lisää, ne alkavat hahmottua ja saada merkityksiä. Sarjan kukin teos on saaneet muotonsa yhden vapaan viivan piirtämisestä. Yhdestä viivasta tuli Ruusu, toisesta Palmikko.

Kulttuurikeskuksen yläkerrassa esillä olevat teokset ovat fantasia-aiheita. Mustat ritarit on dramaattisen tumma variaatio Ritaripeili -sarjasta muutaman vuoden takaa. Teosten ritarihahmo on yhdistelmä seitsemästä eläimestä ja niihin liitetyistä myyttisistä ominaisuuksista. Jokaisessa teoksessa valloillaan on eläimistä yksi. Esimerkiksi teoksessa Yön Ritari se on karhu.

Sarja Viidennen maan pakka vie korttipelien maailmaan. Tavallisen korttipakan maat hertta, ruutu, risti ja pata ovat saaneet rinnalleen lukon. Pelikorttien kokoisten kuvien tekniikkana on viivasyövytys ja carborundum. Arjen pelinjaossa lukkoja voi toisinaan olla liika ja toisinaan niitä ei ole tarpeeksi. Avaimetkin saattavat olla hukassa, kuten teoksessa Oman onnensa lukkoseppä.

Näyttelyn uusimmat teokset kuuluvat vielä keskeneräiseen sarjaan Pitsikukkakedon kummajaiset. Teoksissa leikittelen positiivisella tulevaisuuskuvalla, jossa usein vastakkaisiksi koetut ääripäät ”luonnollinen” luonto ja ”luonnoton” teknologia elävät sulassa sovussa. Teoksissa yhdistelen kasveja, hyönteisiä, modernia teknologiaa, vanhojen opetustaulujen estetiikka ja perinteisiä käsityötaitoja, kuten pitsin nypläystä. Pitsidronen kaltainen hypridipölyttäjä ei ehkä ole realistinen ratkaisu luonnon haasteisiin. Sen sijaan toivon, että teokseni siivittää katsojia pohtimaan mistä kaikesta luonnollinen luonto voisi parhaimmillaan tulevaisuudessa koostua.

 

Kuvataiteilija Anna Arminen

Olen Joensuussa asuva taidegraafikko. Valmistuin kuvataiteilijaksi Pohjois-Karjalan AMK:sta 2003, pääaineena taidegrafiikka ja filosofian maisteriksi Joensuun yliopistosta vuonna 2008, pääaineena kulttuurintutkimus, erikoistumisalana taiteensosiologia. Kuulun Suomen Taidegraafikot Ry:n ja Joensuun Taiteilijaseuraan.

Työskentelyni tavoitteena on kutsua katsojia ajatusleikkeihin ja tarjota teosten kautta ikkunoita toisiin maailmoihin. Taiteelleni on tyypillistä luonnon ja historian läsnäolo, mielikuvitus sekä erilaiset tekniset kokeilut. Grafiikan menetelmistä minua kiehtoo eniten syväpainografiikka ja sen perinteiset syövytysmenetelmät. Erilaiset aiheet ja ideat vaativat monesti omanlaisensa toteutustavan. Siksi tartun usein myös kynään tai pensseliin. Viime vuosina kolmiulotteisten teosteni materiaalina olen käyttänyt myös kasviparkittua nahkaa.

Teoksiani on ollut esillä useissa yksityis-, ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä. Edelliset yksityisnäyttelyni ovat olleet Galleria Lessedrassa Sofiassa vuonna 2019 ja Grafoteekissa Helsingissä 2018.

Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahasto on tukemassa taiteellista työskentelyäni vuonna 2021.

 

Anna Arminen
p. 050 3004442

anna.arminen@elisanet.fi
https://annaarminen.myportfolio.com

 

 

Lisätietoja:

Asko Saarelainen
Rehtori, FL
Lieksan kaupunki
Kansalaisopisto
Pielisentie 9-11, 81700 Lieksa
p. +358 40 1044 111