Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left 1.3.2023 alenevilla varhaiskasvatusmaksuilla tukea lapsiperheille Lieksassa

1.3.2023 alenevilla varhaiskasvatusmaksuilla tukea lapsiperheille Lieksassa

 

Suomessa varhaiskasvatusmaksut alenevat 1.3.2023 lakimuutoksen tullessa voimaan. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan muutoksen tavoitteena on parantaa lapsiperheiden ostovoimaa sekä tukea pieni- ja keskituloisia lapsiperheitä elinkustannusten ja sähkön voimakkaan hinnannousun vuoksi. Maksuja alentamalla voidaan myös nostaa lasten varhaiskasvatuksen osallistumisastetta.

 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja alennetaan korottamalla maksujen perusteena olevia tulorajoja 33 prosenttia.

 

Lieksan kaupungin hyvinvointijohtaja Arto Sihvonen pitää muutosta lapsiperheiden kannalta tervetulleena. -Muutos varmasti koetaan positiivisena asiana lapsiperheissä, ja se vahvistaa kasvatus- ja koulutuspalveluiden asemaa Suomessa.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on arvioinut, että uudistuksen myötä arviolta noin 30 000 kotitaloutta siirtyy maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin. Hyvinvointijohtaja Sihvonen ei pysty vielä arvioimaan, montako kotitaloutta Lieksassa vapautuu kokonaan varhaiskasvatuksen maksuista. -Saamme muutaman kuukauden päästä tarkempaa arviota muutoksen kokonaisvaikutuksista Lieksassa.

 

Tulevalla muutoksella on vaikutusta myös kuntien maksutuottoihin, ja muutoksen seurauksena kuntien maksutuottojen arvioidaan alenevan kokonaisuutena noin 70 miljoonaa euroa. Tämä kompensoidaan kunnille kohdistamalla aiempaa suurempi osa yhteisöveron tuotosta kunnille. -Lopullinen vaikutus Lieksan kaupungille ei ole vielä arvioitavissa, ennen kuin uusia asiakasmaksupäätöksiä päästään tekemään 1.3.2023 voimaan astuvilla taksoilla.

 

Lieksan kaupungin hyvinvointilautakunta käsittelee varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja kokouksessaan 10.1.2023.

 

Lisätietoja:

Arto Sihvonen, hyvinvointijohtaja, p. 040 1044 101