Lieksa tietoa kuva

Navigation Menu

Tietoa Lieksasta

Tietoa Lieksasta

 

  • Lieksa sijaitsee Itä-Suomessa Pohjois-Karjalan maakunnan koillisosassa Pielisen rannalla
  • Lieksan kaupunki on perustettu 1973
  • Asukkaita Lieksassa on 10 200
  • Pinta-alaltaan Lieksa on 4067,72 km2, josta 649,75 km2 on vesistöjä
  • Lieksan veroprosentti on 8,36

Talvisin Kolin ja Vuonislahden välillä kulkee Kolin jäätie, joka on Suomen pisin yleinen jäätie (7 km) ja koko Euroopan pisin sisävesien jäätie. Katso sijainti kartalta.
 

Lieksan kaupungin perustamishistoria

Vuonna 1653 Kreivi Pietari Brahe perusti Lieksanjoen suulle Kirkkosaarelle ja Kaupunginniemeen Brahean kaupungin, joka kuitenkin lakkautettiin 1680-luvulla. Pielisjärven keskustaajama Lieksa kasvoi 1870-luvulla pitäjän keskukseksi. Pielisjärvi säilyi 1920- ja 1930-luvulla pienviljelijöiden sekä metsätyömiesten pitäjänä. Kesällä 1934 suurpalo hävitti pahoin taajaman keskustaa, mutta antoi samalla sysäyksen uudisrakentamiselle ja näin 1.1.1936 perustettiin Lieksan kauppala. Myöhemmin 1.1.1973 Lieksan kauppala ja Pielisjärven kunta yhdistettiin ja perustettiin Lieksan kaupunki.

Lisätietoa:


Tilastotietoja:

 

 

Seutukaupunki Lieksa

Seutukaupunki Lieksa        

Lieksan kaupunki on mukana Kuntaliiton Seutukaupunkiverkosto SEUTU -hankkeessa yhdessä Lieksan Kehitys Oy LieKen kanssa.

Seutukaupunkiverkosto on 56 kaupungin vapaaehtoisuuden pohjalta muodostunut yhteistyöverkosto. Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat oman seutunsa ja talousalueensa keskuksia tai keskuspareja, mutta eivät maakuntiensa keskuksia. Seutukaupungeissa asuu liki miljoona asukasta ja niissä on yli 60 000 yritysten toimipaikkaa. Ne ovat sujuvan elämän keskuksia, joissa työn ja perheen sekä monipuolisen ja laadukkaan vapaa-ajan yhdistäminen on helppoa ja mutkatonta. Kuntaliitto koordinoi ja muodostaa alustan verkostolle sekä tarjoaa sen toiminnalle asiantuntijatukea.

Seutukaupunkiverkostoon kuuluvat Akaa, Alajärvi, Alavus, Forssa, Hamina, Heinola, Huittinen, Iisalmi, Ikaalinen, Imatra, Jämsä, Kalajoki, Kankaanpää, Kannus, Kauhajoki, Kauhava, Kemi, Kemijärvi, Keuruu, Kitee, Kokemäki, Kristiinankaupunki, Kurikka, Kuusamo, Laitila, Lapua, Lieksa, Lohja, Loimaa, Loviisa, Mänttä-Vilppula, Nivala, Nurmes, Oulainen, Paimio, Parainen, Parkano, Pieksämäki, Pietarsaari, Raahe, Raasepori, Rauma, Riihimäki, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Somero, Suonenjoki, Tornio, Uusikaupunki, Valkeakoski, Varkaus, Viitasaari, Ylivieska, Ähtäri sekä Äänekoski.

Lisätietoa: www.kuntaliitto.fi/seutukaupungit


Lieksan seutukaupunkiverkoston yhteyshenkilö:
Elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen
Lieksan kaupunki, Pielisentie 3, 81700 Lieksa
p. +358 40 1044 009
susanna.saastamoinen@lieksa.fi
 

Koli.fi

Lieksa Kolin kaupunki video

Lieksan yritystoimintaa esittelevä video

Lieksan - Energinen menestyjä

Kuntaliiton tilastoja

Lieksan Vaskiviikko

Pielinen soi

Luontoon.fi