Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Публикатор

angle-left Pohjois-Karjalan hyvinvointialue haastaa savolaiset äänestyskisaan – ”Tämä levittää tietoa aluevaaleista”

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue haastaa savolaiset äänestyskisaan – ”Tämä levittää tietoa aluevaaleista”

Useat kyselytutkimukset osoittavat, että tammikuussa edessä olevat aluevaalit tunnetaan huonosti ja äänestysaktiivisuus on jäämässä alhaiseksi. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue on ideoinut kilpailun, jossa se haastaa Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueet äänestysaktiivisuudessa. Korkeimman kokonaisäänestysprosentin saanut alue on voittaja, ja panoksena ovat häviäjän tarjoamat torikahvit siinä voittaja-alueen kunnassa, joka äänestää vilkkaimmin.

-Tämä vetoaa pilke silmäkulmassa heimohenkeen ja levittää samalla tietoa aluevaaleista, Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen muutosjohtaja Elina Felin toteaa.

 

Tutkimusten mukaan osattomuuden tunne on yleisin syy, miksi vaaleissa jätetään äänestämättä. Karjalaisten ja savolaisten välisellä kisailulla pyritään myös osallisuuden herättelyyn.

-Tällaisessa kisassa ihmiset voivat tuntea olevansa osa heimoa. Asukkaiden osallistaminen hyvinvointialueilla on kirjattu lainsäädäntöön, joten kunnat ja yhteisöt voivat halutessaan ideoida erilaisia tempauksia äänestyshaasteen ympärille, hyvinvointialueen viestintäsuunnittelija Stiina Ikonen sanoo.

-Pohjois-Savo ottaa ilman muuta haasteen vastaan, ja lähtee talkoisiin äänestysaktiivisuuden nostamiseksi, kertoo Pohjois-Savon hyvinvointialueen viestintää valmisteleva viestintäjohtaja Petteri Alanko.

 

Tammikuussa ensimmäistä kertaa järjestettävissä aluevaaleissa hyvinvointialueille valitaan valtuutetut, jotka käyttävät valtaa kaikille kansalaisille tärkeissä asioissa eli sosiaali- ja terveyspalveluissa ja pelastustoimessa. Ne pitävät sisällään laajan kirjon palveluita neuvolasta lastensuojeluun ja nuorten mielenterveyspalveluista vanhusten hoivaan.

Valitut päättäjät joutuvat pohtimaan myös niitä ongelmia, joita syntyy väestön ikääntymisestä, syntyvyyden laskusta ja työvoimapulasta. 59 aluevaltuutettua tulee vartioimaan isoa kirstua, sillä Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen budjetti on yli 700 miljoonaa euroa.

Aluevaalien virallinen äänestyspäivä on 23. tammikuuta. Ennakkoäänestys Suomessa ja ulkomailla alkaa 12. tammikuuta. Aluevaalilautakunnat vahvistavat vaalitulokset 26. tammikuuta, jolloin myös karjalaisten ja savolaisten välinen mittelö ratkeaa virallisesti.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue kannustaa kaikkia asukkaita, yrityksiä ja yhteisöjä haastamaan läheisiään, työntekijöitään ja sidosryhmiään äänestämään tärkeissä aluevaaleissa. Hyvinvointialueeseen kuuluvat Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

 

Tiedote julkaistu 11.11.2021 Siun soten verkkosivuilla.