Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Публикатор

angle-left Lieksan päiväkotien ja koulujen juomavalikoimien rasvattomat maitotuotteet korvataan rasvattomilla luomuvaihtoehdoilla

Lieksan päiväkotien ja koulujen juomavalikoimien rasvattomat maitotuotteet korvataan rasvattomilla luomuvaihtoehdoilla

Lähiruuan ja luomun osuutta ruokahuollon elintarvikehankinnoissa nostetaan onnistuneesti

 

Lieksan ruokahuollon juomavalikoimassa olevat rasvattomat maidot ja piimät korvataan luomutuotteilla helmikuun alusta lähtien kaikissa kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa. Myös laktoosittoman maidon osalta siirrytään käyttämään luomuvaihtoehtoa. Ruokahuoltopäällikkö Mervi Liiten kertoo, että luomutuotteiden lisäämisellä halutaan vastata kuluttajien kysyntään. -Kuluttajat arvostavat ruuan ekologista tuotantotapaa sekä erityisesti sitä, ettei tuotannossa käytetä synteettisiä kasvinsuojeluaineita, Liiten toteaa.

Luomumaitoa tuottavat tilat toimivat ekologisten periaatteiden mukaisesti ja luomuvalvonta kattaa koko tuotantoketjun pellolta pakkaukseen. Luomumaitoa tuottavien lehmien elinolosuhteisiin kiinnitetään erityistä huomiota, ne elävät pihattonavetoissa vapaina ja niitä ruokitaan luonnonmukaisesti tuotetulla rehulla, joka ei sisällä torjunta-aineita tai keinolannoitteita.

Luomumaidon lisäksi kotimaista luomutuotantoa ovat Lieksan ruokahuollon käyttämät ruis- ja kaurahiutaleet sekä ulkomaisista hedelmistä banaanit ja mandariinit. Luomuruuan osuuden nostaminen on yksi vuoden 2020 tavoitteista ruokahuollon toiminnassa. Suomen hallituksen luomuohjelman kehittämisen ja tavoitteiden mukaan tuli julkisissa keittiöissä tarjotusta ruuasta olla 20% luomua vuoteen 2020 mennessä ja tätä tavoitetta myös Lieksan kaupungin ruokahuollossa tehtävillä muutoksilla tavoitellaan.

 

Paikallisten elintarvikeostojen määrä kasvanut vuosi vuodelta

Lähiruokaan Lieksan kaupungin ruokahuollossa on panostettu viime vuosina ja on onnistuneesti kasvatettu lähiruuan osuutta ruokatarjonnasta. Paikallisilta toimittajilta tehtyjen elintarvikeostojen määrä nousi jälleen vuonna 2019, paikallisten toimittajien osuuden ollessa 29,4% kaikista elintarvikehankinnoista. Elintarvikkeisiin ruokahuollossa käytettiin yhteensä n. 207 000€, eli paikallisiin ostoihin hankinnoissa käytettiin n. 60 700€. Vuonna 2018 paikallishankintojen osuus oli 28% ja vuonna 2017 23,2%. Lähiruuan osuuden nostamiseksi ruokahuoltopäällikkö Liiten on tehnyt pitkäjänteistä yhteistyötä paikallisten toimittajien kanssa.

 

Lisätietoja:

Mervi Liiten, ruokahuoltopäällikkö

mervi.liiten@lieksa.fi

p.040 1044 015