Kulttuurikeskus

Navigaatiovalikko

Kulttuurikeskus, SULJETTU 18.3. - 13.4.2020

Kulttuurikeskus

Pielisentie 9-11, 81700 Lieksa

kulttuurikeskus@lieksa.fi

Tiedustelut ja tilavaraukset: asiakaspalvelupiste, puh. 040 1044 710 ma-pe 9.00-15.00 tai asiakaspalvelu@lieksa.fi.

Brahe-salin tilavarauslomake

Kiinteistö Oy Lieksan Liike- ja kulttuurikeskus valmistui 1985 ja peruskorjattiin 2009. Kiinteistön pääosakkaina ovat Pielisen Osuuspankki ja Lieksan kaupunki.

Brahe-salissa (salissa 400 paikkaa) järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä, elokuvia, juhlia sekä luento- ja koulutustilaisuuksia, aulatiloissa taidenäyttelyjä. Vuosittain noin 360 tilaisuutta ja noin 30.000 kävijää.

 

 

Kesänäyttely 2019

Jukka Mäkelän maalauksia Kulttuurikeskuksen kesänäyttelyyn

Lieksan kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä 2019 on esillä arvostetun taidemaalarin Jukka Mäkelän (1949─2018) tuotantoa. Näyttely painottuu Mäkelän teoksiin viimeisen kymmenen vuoden ajalta, kokonaisuudesta vastaa näyttelytuottaja Pirkko Tuukkanen.

Näyttely on avoinna Lieksan kulttuurikeskuksessa 7.6.‒23.8.2019 ma‒pe klo 11-17 sekä 40-vuotisjuhlavuottaan viettävän Lieksan Vaskiviikon konserttien aikana. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Maalaustaiteen uudistaja

Jukka Mäkelä nousi maamme nykytaiteilijoiden eturiviin 1980-luvulla ekspressiivisillä suurikokoisilla maalauksillaan, joita hän maalasi akryyliväreillä paksuin kerroksin. Hyvä esimerkki aikakauden teoksista on Lieksan kulttuurikeskuksen aulassa oleva ”Asetelma” vuodelta 1984.

─ Jukka Mäkelä oli keskeinen vaikuttaja siinä taiteilijapolvessa, joka mullisti suomalaisen maalaustaiteen 1980-luvun taitteessa ja kytki sen tuolloin ajankohtaisiin taiteen kansainvälisiin virtauksiin, arvioi Mäkelän merkitystä maamme taidekentässä taidekriitikko Timo Valjakka.

Taideopintoihin Lieksasta

Lapsuus- ja nuoruusvuotensa Jukka asui Kesälahdella ja Lieksassa, josta hän suuntasi taideopintojen pariin, ensin Taideteolliseen oppilaitokseen vuonna 1967 ja Suomen Taideakatemian kouluun vuotta myöhemmin.

Ensikosketuksen taide-elämään hän sai lapsuudenkodissaan apteekkari-isänsä Keijo Mäkelän innostamana. Kodin taiteilijavieraat ja maalausmatkat Lappiin vahvistivat nuoren pojan harrastusta.

Vaikuttava taiteilijaura

Lähes viisikymmentävuotisen taiteilijauransa aikana Jukka Mäkelän teoksia on ollut esillä lukuisissa koti- ja ulkomaisissa näyttelyissä. Hänen retrospektiivinen näyttelynsä ”Merkki ja ele” oli Kiasmassa vuonna 1999. Uudempia teoksiaan hän esitteli laajoissa näyttelyissä Helsingin Taidehallissa 2015 sekä Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa 2016‒2017. Lieksan kulttuurikeskuksessa Mäkelän aiemmat näyttelyt olivat 1995 ja 2005.

Mäkelälle myönnettiin Pro Finlandia -mitali 2007 sekä Valtion taidepalkinto 1977 ja 1981. Hänen töitään on monissa kotimaisissa ja pohjoismaisissa taidekokoelmissa. Mäkelä toimi pitkään Jenny ja Antti Wihurin rahaston asiantuntijana teoshankinnoissa Wihurin rahaston kokoelmaan.

Jukka Mäkelän kuva (kuvaaja Joel Mäkelä)

Menneet näyttelyt

Veikko Myllerin ja Irja Puhakka-Myllerin näyttely Lieksan kulttuurikeskuksessa on avoinna 14.6.‒17.8.2018 ma‒pe klo 11.00‒17.00 sekä Lieksan Vaskiviikon konserttien aikana. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttelyssä nähdään Veikon uusimpia veistoksia ja Irjan akvarelli- ja guassimaalauksia.

 

Pitkät taitelijaurat

Molemmat taitelijat ovat tehneet pitkän taiteilijauran ja osallistuneet aktiivisesti valtakunnallisiin näyttelyihin 1970-luvun alusta nykypäivään.

Irja Puhakka-Myller valmistui Suomen Taideakatemian kouluista vuonna 1971 ja Veikko Myller Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulusta vuonna 1972. Heillä on ollut vuosien varrella useita yhteisnäyttelyjä. Lieksan kulttuurikeskuksessa heidän teoksiaan oli esillä vuonna 1986.

Eläin- ja ihmishahmoista julkisiin teoksiin

Kuvanveistäjä Veikko Myller tunnetaan persoonallisista eläin- ja ihmishahmoisista figuureistaan. Myllerin veistosten yhtenä tunnuselementtinä on ollut 1990-luvulta alkanen maalattu ja kiillotettu pronssi.

Veikko Myller tunnetaan myös merkittävistä julkisista veistoksistaan. Presidentti Risto Rytin muistomerkki ”Vastuun vuodet” valmistui Helsinkiin Hesperian puistoon vuonna 1994 ja Tapio Rautavaarnan muistomerkki ”Kulkurin uni” Oulunkylään vuonna 2000.

Veikko Myller oli Tasavallan presidentin kutsunäyttelyn taitelijana Kultarannassa vuonna 2015 ja viime vuonna hänen teoksiaan oli laajasti esillä Salmelan kesänäyttelyssä Mäntyharjulla.

Luontopäiväkirjaa ja värikatedraaleja

Irja Puhakka-Myllerin materiaalit ovat vesi ja väri, pääosin akvarelli- ja guassivärit. Kyse on veden ja värin liitosta: miten se peittää ja paljastaa, sulkee ja avaa.

Katedraaleiksi nimetyissä muodot järjestyvät ylöspäin huipentuvaksi sommitelmaksi, jossa pohjapinnan ja muotojen maalaustekniikka vaihtelee ”aktiivisen” ja ”passiivisen” välillä.

Irja Puhakka-Myllerin teoksia oli joulukuussa 2017 esillä Helsingin taiteilijaseuran näyttelyssä Sinivalkoinen.

 

Veikko Myller, Kiharasarvinen (patinoitu pronssi 2018)