Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Rajakuntien edustajat veivät viestiä päättäjille - elinvoimaisuuden kysymyksiin tarvitaan pikaisia ratkaisuja

Rajakuntien edustajat veivät viestiä päättäjille - elinvoimaisuuden kysymyksiin tarvitaan pikaisia ratkaisuja

Rajakuntien edustajat vierailivat viikon päätteeksi Helsingissä eduskunnassa muistuttamassa päättäjiä rajaseudun elinvoimaisuuden arvosta koko Suomen turvallisuudelle. Kuntajohtajien tapaamisessa paikalla oli kansanedustajia lähes kaikista poliittisista ryhmistä.

  • Rajakunnat ovat suuressa roolissa puhuttaessa niin turvallisuudesta kuin itäisen ja pohjoisen Suomen elinvoimasta. Muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa meitä testataan ehkä enemmän kuin koskaan ja siksi elinvoimaisuuden kysymyksiin tarvitaan pikaisia ratkaisuja. Nyt on aika siirtyä puheista tekoihin, kuntajohtajat viestivät eduskuntavieraillullaan.

Edustajatapaamisessa kuntajohtajat käyttivät puheenvuoroja liittyen sähköverkon laajentamiseen, energiaratkaisuihin, tietoverkkoihin ja saavutettavuuden haasteisiin. Rajan sulkeutumisen surkuttelun sijaan alueen elinvoimaisuuden mahdollisuuksista on puhuttava yhteiskunnallisessa keskustelussa entistä päättäväisemmin. Itärajalla on paljon potentiaalia esimerkiksi matkailun tai uusien innovaatioiden kehittämisessä.
Ajankohtaiskeskustelussa puheet kääntyivät myös rajatilanteen näkymiin keväällä, lumien sulaessa rajavyöhykkeellä on huoli mahdollisesta maahantulijoiden määrästä. Huolta herättää myös Migrin kilpailutuksesta johtuva vastaanottokeskusten suunniteltu sulkeminen erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Rajakuntien edustajat olivat Helsingin vierailullaan näkyvästi esillä myös mediassa. Kunnanjohtajat Erno Heikkinen Suomussalmelta ja Mikko Löppönen Tohmajärveltä vierailivat Ylen aamutelevisiossa, kunnanjohtaja Marjut Ahokas Ilomantsista ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari Kuhmosta olivat mukana Radio Suomen päivä -ohjelmassa. Lisäksi MTV oli haastattelemassa Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntusta, Kuusamon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Heikkilää ja Parikkalan kunnanjohtaja Mervi Pääkköä. Tapahtuman koollekutsujana toimi perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen Kuhmosta. 

Rajakuntahanke on kymmenen itärajan kunnan yhteinen verkostohanke, jota rahoittaa Kainuun liitto. Rajakuntaverkoston tavoitteena on saada itärajan pienten kuntien ääni kuuluviin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa maakuntaliittojen laajemman edunvalvontayhteistyön tukena.

 

Lisätietoja:
 

Arto Sihvonen, Lieksan vt. kaupunginjohtaja

p. 040 1044 101

 

Sari Sirkkiä

hankepäällikkö

"Vaikuttavampaa yhteistyötä rajakaupungeissa ja -kunnissa"

p. 0400 961 717

Rajakuntahankkeen johtajia vierailulla eduskunnassa.