Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjois-Karjalan maakunnallinen matkailumarkkinointi Business Joensuun tehtäväksi

Pohjois-Karjalan maakunnallinen matkailumarkkinointi Business Joensuun tehtäväksi

Lieksa lähdössä mukaan yhdessä maakunnan muiden kuntien kanssa

Pohjois-Karjalan kunnat ovat yhdessä linjanneet, että maakunnallisesta matkailumarkkinoinnista vastaa jatkossa Business Joensuu Oy.

Maakunnallisen matkailumarkkinointiyhtiön VisitKarelia Oy:n tulevaisuudesta on käyty keskustelua kuntien kesken ja todettu, että yhtiön toiminnan jatkamiselle ei ole edellytyksiä ja toiminta päätettiin lopettaa selvitysmenettelyn kautta. Vaihtoehtoina tarkasteltiin mm. yhtiön toimintojen siirtämistä kehitysyhtiöille tai muille matkailuorganisaatioille, Pohjois-Karjalan maakuntaliitolle tai suoraan kunnille. Samassa yhteydessä tarkennettiin maakunnallisen matkailumarkkinoinnin tarvetta ja tehtäviä, ja sovittiin niistä yhteisesti.

VisitKarelia Oy:n liiketoiminta siirtyy Business Joensuu Oy:lle, ja kunnat tekevät kuntakohtaiset sopimukset Business Joensuu Oy:n kanssa. Business Joensuu Oy:n alla toimiva matkailuyksikkö toteuttaa maakunnallista matkailumarkkinointia, viestintää, kehittämistä ja hankkeita matkailualueen tarjonta ja ominaispiirteet huomioiden. Yhteistyökuntien edustajat osallistuvat maakunnallisen matkailustrategian laatimiseen sekä ohjaamiseen ja seurantaan matkailun ohjausryhmässä.

VisitKarelia Oy:n kaikki hankkeet siirtyvät Business Joensuu Oy:n vastuulle. Kyse on hankkeiden ns. jälkihoidosta, sillä kaikki hankkeet ovat päättyneet viimeistään vuodenvaihteessa 2023. Mahdollisista näiden hankkeiden takaisinperintöjen kustannuksista vastaavat kunnat.

Perusrahoituksen suuruus on vuonna 2024 yhteensä 400.000 euroa, johon tulee sopimuksen mukaan indeksikorotukset seuraavina vuosina. Kunnat rahoittavat yksikköä yhteisesti sovitulla kuntakohtaisella rahoitusosuudella.

Lieksan kaupungin maksuosuus vuonna 2024 on 37.600 euroa eli 9,6 % kokonaisrahoituksesta. Aiemmin Lieksan kaupungin vuosittainen rahoitusosuus VisitKarelia Oy:n toiminnasta oli 10,5%, eli noin 52.700 euroa. Nyt sovitut kuntien maksuosuudet perustuvat laskelmaan, jossa on arvioitu sekä matkailun aluetaloudellista vaikuttavuutta sekä kunnan taloudellista kantokykyä.

Palvelusopimus Business Joensuu Oy:n ja kuntien välillä on määräaikainen, kestoltaan kolme vuotta. Jollei sopimusta irtisanota ennen määräaikaisuuden päättymistä, sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana.

Lieksan kaupungin näkökulmasta sovitut toimet tukevat hyvin kaupunkikonsernin omien matkailutoimintojen toteuttamista samoin kuin tehtyjä linjauksia Kolin Matkailu Oy:n roolista. -Haluamme kuitenkin tähdentää, että uudenlainen yhteistyö edellyttää myös uusia toimintatapoja ja avointa vuorovaikutusta eri toimijoiden välillä. Tähän on syytä kiinnittää heti alusta lähtien huomiota, vt. kaupunginjohtaja Arto Sihvonen sanoo.

Lieksan kaupunginhallitus käsittelee sopimuksen hyväksymistä maanantaina 5.2.2024.

 

Lisätietoja:

Arto Sihvonen, vt. kaupunginjohtaja

arto.sihvonen@lieksa.fi / 040 1044 101

 

Ihmisiä mäen päällä katsomassa maisemia. Lunta maassa ja puissa, ihmiset toppavaatteissa.