Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan kirjaston joulukuun näyttelyt

Lieksan kirjaston joulukuun näyttelyt

Lieksan kirjaston näyttelytilassa on avautunut kaksi näyttelyä

 

Viron historia kuvina -näyttely Lieksan kirjastossa 29.12. saakka. Järj. Viro-instituutti

 

Näyttely kuljettaa katsojaa mannerjään alta vapautuvan, nykyisin Viroksi kutsutun maa-alueen historian halki aina Viron tasavallan 100-vuotisjuhliin, vuoteen 2018 saakka. Näyttely kertoo pitkän tarinan paljon puhuvien kuvien kautta – kertoohan yksi kuva enemmän kuin tuhat sanaa. Kiehtova kuva- ja kuvitusmateriaali on peräisin eri arkistolähteistä ja museoista.

Näyttely on jaettu kuuteen aikakauteen, joista jokainen esitellään kahdella seinäkkeellä. Mukana on toki myös hieman tekstiä: aikakausien esittelyt ja kuvatekstit.

Näyttelyyn liittyy samanniminen esite, jota on jaossa näyttelyiden yhteydessä ja tilattavissa Viro-instituutista.

Viron historia kuvina on instituutin omaa tuotantoa. Näyttelyn toteutusta on tukenut Viron valtioneuvosto Viron EU-puheenjohtajuuden ja 100-vuotisjuhlavuoden rahoitusohjelmasta. Vuonna 2017 valmistunut näyttely on käännetty jo seitsemälle kielelle, ja Viron 100 -vuotisjuhlavuonna se on esillä eri puolilla maailmaa.

·  Teksti: Priit Raudkivi ja Viro-instituutti

·  Suomennos: Sanna Immanen

·  Graafinen toteutus: Angelika Schneider

https://www.viro-instituutti.fi/toiminta-ja-julkaisut/kiertonayttelyt/viron-historia-kuvina/

 

Ruisleipä - nyt ja ennen

Näyttely Lieksan kirjastossa 22.12. saakka

Järj. Suomen maatalousmuseo Sarka - kiertävä näyttely


Hapan, tumma ruisleipä on suomalainen erikoisuus, joka maistuu niin vanhoille kuin nuorille. Elintarvike valittiin kansanäänestyksessä vuonna 2016 Suomen kansallisruuaksi. Suuri suosio juontaa juurensa rukiin viljelyn ja leivän pitkään historiaan maassamme.
Ruisleipä-näyttelyssä voi tutustua rukiisen leivän historiaan ja nykyisyyteen. Ruisleipä oli vuosisatojen ajan suomalaisten jokapäiväinen leipä, johon elämä perustui. Kovalla työllä saavutettua leipää kunnioitettiin ja arvostettiin, ja leipään liittyi monia uskomuksia ja tapoja. Ruisleipä on ollut perinteisesti erityyppistä läntisessä ja itäisessä Suomessa. Leipäviljan ohella rukiilla on ollut monenlaista muutakin käyttöä raaka-aineena paitsi ruuanlaitossa myös esimerkiksi liiman ja maalin valmistuksessa.
Näyttelyssä selviävät niin taikinajuuren ja ruisleivän leivonnan salat kuin rukiin viljelyn vaiheet ennen maatalouden koneistumistakin. Suomalaisten rukiin käyttö on aikojen kuluessa vähentynyt ruokavaliossa tapahtuneiden muutosten myötä, mutta kotimaisesta rukiista leivotulla leivällä riittää yhä kysyntää. Nykypäivänä ruisleipää on saatavilla monessa muodossa näkkileivästä patonkiin ja paahtoleipään.
Miksi juuri ruis on ollut suomalaisille niin tärkeä leipävilja? Miksi reikäleivässä on reikä? Entä paljonko suomalainen syö keskimäärin ruisleipää vuodessa?

Näyttelyn on tuottanut ja toteuttanut Loimaalla sijaitseva maatalouden valtakunnallinen erikoismuseo Suomen maatalousmuseo Sarka. Näyttely on kiertänyt ympäri Suomea tämän vuoden aikana.

 

Lisätietoja:

Lea Tserni-Puittinen kirjastotoimenjohtaja p. 04010 44130