Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan kaupunginhallituksessa ennakkokannan linjaaminen kiinteistöyhtiön tarvitsemiin muutoksiin teollisuuskiinteistöissä

Lieksan kaupunginhallituksessa ennakkokannan linjaaminen kiinteistöyhtiön tarvitsemiin muutoksiin teollisuuskiinteistöissä

Lieksan Kiinteistöt Oy hakee Lieksan kaupungin konserniohjeen mukaista ennakkokantaa toimintaan nähden merkittäviin investointeihin kahdessa Kerantien teollisuuskiinteistössä. Lieksan kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina 4.4.2022 Muutostyöt koskevat Teollisuuskylässä sijaitsevia kiinteistöjä osoitteissa Kerantie 7 ja Kerantie 19.

Kerantie 7 kiinteistöön olisi sijoittumassa Porokylän Leipomo Oy, joka on juuri julkistanut kolmannen yksikön rakentamisen Lieksaan. Porokylän Leipomo Oy investoi laitteistoon neljä miljoonaa euroa.

Lieksan Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Vacklin kertoo, että tämänhetkisen arvion ja hintatason mukaan Lieksan Kiinteistöt Oy:n investointi kiinteistön saattamiseksi leipomotoiminnan vaatimaan tasoon olisi noin 1,2 miljoonaa euroa (alv 0 %) sisältäen väliseinämuutoksia, seinien ja lattian pinnoituksia, LVIS-muutoksia ja lastauslaiturin sekä jauhosiilojen pohjaukset. -Rakentamisen kustannusten ollessa jyrkässä nousussa rahoituksessa tulee varautua enimmillään 1,4 miljoonan euron (alv 0 %) kustannukseen.

Lieksan Kiinteistöt Oy:n omistamassa teollisuuskiinteistössä Kerantie 19 on tarvetta katon saneeraukseen. -Hallin katto on tehtyjen selvitysten perusteella elinkaarensa lopussa, eikä sen paikkaaminen ole enää tarkoituksenmukaista tai edes realistisesti mahdollista, toimitusjohtaja Vacklin toteaa. Katossa on esiintynyt runsaasti ja toistuvasti vuotoja. Tämän vuoksi on tehty suunnitelmat katon saneeraamiseksi ja niiden pohjalta toteutettu julkinen kilpailutus. Hankkeen kokonaiskustannusarvio lisätöineen ja valvontoineen on noin 410.000 euroa (alv 0 %). Kerantie 19:n rakennuksessa toimii tällä hetkellä LieksaTyres Oy, Nokian Raskaat Renkaat Oy ja Reo-Tuote Oy. Katon korjaaminen on edellytys hallin käytön jatkamiselle.

Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen kertoo, että Lieksan Kiinteistöt Oy:n taloudellinen tilanne on heikko, ja investointeja, niiden tarpeellisuutta ja kannattavuutta tarkastellaan siksi huolellisesti. -Kerantie 7 tyhjillään olevaan hallin muutostöihin investoimalla tilat saadaan käyttöön, ja sitä kautta merkittävä lisäys paikkakunnan työpaikkojen määrään. Porokylän Leipomon työllistämisvaikutukset ovat vähintään 25 henkilötyövuotta, minkä lisäksi uusi yksikkö vahvistaa entisestään kaupungin monipuolista elinkeinorakennetta.

Kaupunginjohtaja Määttänen summaa, että molempien investointien osalta voidaan todeta, että ne ovat kaupungin elinvoiman ja työpaikkakehityksen kannalta perusteltuja. -Investointien on kuitenkin oltava myös Lieksan Kiinteistöt Oy:lle yrityksenä kannattavia, ettei investointia katsoa laittomaksi yritystueksi. Tämä voidaan varmistaa sillä, että investointikustannus saadaan perittyä halleissa toimivilta yrityksiltä osana niiden vuokraa, mikä on teollisuushallien vuokrasopimuksissa normaali käytäntö.

Lieksan Kiinteistöt Oy tarvitsee hankkeiden toteuttamiseen ulkopuolista rahoitusta. Saadakseen lainaa rahoituslaitoksilta yhtiö tarvitsee kaupungin takauksen, josta kaupungin tulee periä takausprovisio. Yhtiön ja koko kaupunkikonsernin kannalta edullisempi vaihtoehto on, että kaupunki myöntää tytäryhtiölle lainan investointeja varten. -Samaan kaupunginhallituksen käsittelyyn tulee esitys, että investointi rahoitetaan ensisijaisesti niin, että yhtiö hakee 1,8 miljoonan euron lainaa Lieksan kaupunginvaltuustolta ja valmistelee lainan myöntämiseen tarvittavat vastavakuudet, Määttänen sanoo.

 

Lisätietoja:

Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja

jarkko.maattanen@lieksa.fi / p. 040 1044 001