Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan kaupungin tärkeimmät kohteet Pohjois-Karjalan maakuntaliiton hankeluetteloon vuodelle 2024

Lieksan kaupungin tärkeimmät kohteet Pohjois-Karjalan maakuntaliiton hankeluetteloon vuodelle 2024

Lieksan kaupunki on määritellyt kaupungin kärkihankkeet maakuntaliiton hankeluetteloon vuodelle 2024. Elintärkeänä kaupunki pitää kantatie 73 sillan merkitystä, koska kaupungissa ei tällä hetkellä ole korvaavaa Lieksanjoen ylittävää liikenneyhteyttä. Silta on saanut kuntoluokituksen huono ja on riski, että sillalle joudutaan asettamaan painorajoituksia. Sillan merkitys on tärkeä niin elinkeinoelämän raskaan liikenteen kuljetuksille, pelastustoimelle kuin arkipäivän elämälle Lieksassa. Uuden sillan suunnittelu on edistynyt siten, että tiesuunnitelma valmistuu keväällä 2023. Uuden sillan rakentaminen vanhan tilalle on mahdollista vuonna 2024. Siltahankkeen kustannusarvio on 7,5 miljoona euroa. Kaupunki esittää, että sillan rakentaminen ajoitetaan vuodelle 2024 ja siihen osoitetaan 7,5 miljoonan euron erillisrahoitus valtion talousarviossa.

Lieksan kaupunki pitää merkittävänä myös Itärata-hankkeen toteutmista, jolla on ensiarvoinen vaikutus koko Itä-Suomen tulevaisuuteen. Myös Joensuusta Uimaharjun, Lieksan ja Nurmeksen kautta Kontiomäkeen menevän raideyhteyden parantaminen, kulunvalvonnan kehittäminen ja sähköistäminen edistäisivät alueen kehitystä. Sähköistäminen palvelee myös henkilöliikenteen kilpailukykyä. Henkilöjunayhteyden uudelleen avaaminen Kontiomäelle mahdollistaisi liikenteen kytkeytymisen Savon rataan Kuopion suuntaan sekä edelleen Kajaanin ja Oulun suuntaan. -Tavaraliikenteen ja matkailun lisäksi pohjoinen yhteys on tärkeä alueellisen huoltovarmuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi Itä-Suomessa, kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen toteaa.

Matkailun kehittämisen kannalta kevyen liikenteen väylän saaminen Kolin kylältä Ukko-Kolille on tärkeää. Kevyen liikenteen väylä parantaisi merkittävästi turvallisuutta, koska nykyisin pyöräilijät, kävelijät ja rullasuksihiihtäjät kulkevat kapeaa maantien piennarta. Lisäksi reitti on valaisematon, mikä osaltaan nostaa riskiä alueella liikkumisen osalta.

Matkailun kannalta myös lauttayhteyden mahdollistaminen Vuonislahden ja Kolin välillä lukeutuu kaupungin kärkihankkeisiin. Lieksan Kehitys Oy LieKen tekemän lauttayhteysselvityksen perusteella Pielisen yli tapahtuvaa liikennöintiä voitaisiin kehittää samalla tavalla kuin Saariston rengasreittiä. Tehtyjen arviointien perusteella reittiyhteyttä ei saada avattua liiketaloudellisesti kannattavana ilman julkista tukea. Julkisen tuen tarve tarkentuu hankkeeseen liittyvän suunnittelun edetessä vuoden 2023 aikana.

Lisäksi kaupunki nostaa kärkihankkeikseen Runon ja rajantien (Via Karelia) kunnostamisen Lieksan ja Ilomantsin välillä, järvilohi- ja taimenkantojen elvyttämisen Lieksanjoella ja muissa Pieliseen laskevissa virtavesissä sekä investointitukien palauttamisen yrityskiinteistöjä omistaville kuntien yhtiöille.

 

Lieksan kaupunginhallitus käsittelee kärkihankkeita maanantaina 5.12.2022.

 

Lisätietoja:

Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja

jarkko.maattanen@lieksa.fi / 040 1044 001