Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Asset Publisher

angle-left Yleisöluento: Lieksa ja raja 31.10.2023

Yleisöluento: Lieksa ja raja 31.10.2023

Lieksan juhlavuoden luentosarja jatkuu teemalla Lieksa ja raja Kulttuurikeskuksen Brahe-salissa tiistaina 31.10. klo 18.00-20.15

Erikoistutkija Ismo Björn, dosentti Juha Pohjonen ja Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja Marko Turunen pohtivat Lieksan ja rajan suhdetta historian ja nykytilanteen valossa.

 

Erikoistutkija Ismo Björn, Itä-Suomen yliopisto, Karjalan tutkimuslaitos

Ismo Björn puhuu rajasta ja erilaisista rajoista Lieksassa.Raja ei ole konkreettista rajaa ainoastaan itään, vaan se on sitä myös pohjoiseen, länteen ja etelään kohti Joensuuta ja Helsinkiä. Raja on symbolinen ja se rajaa lieksalaiset erilleen ja yhteen.

 

Dosentti Juha Pohjonen, Itä-Suomen yliopisto, Kuopio

Pohjonen puhuu konkreettisesta rajasta Neuvostoliiton ja Venäjän kanssa. Valtiot on erottanut vain karttaan piirretty viiva ja maastoon hakattu kymmenen metrin raja-aukko, jonka keskellä on kaksi rajapylvästä sekä raja-aukon reunalla rautalankaa. Niitä valvovat Suomen puolella maailman parhaat rajavartijat. Onko tämä paperille kirjattu raja ollut turvallinen ja onko se sitä tulevaisuudessa?

Wagner sävelsi jylhää musiikkia, mutta vahvassa demokratiassa suomalaisten on saatava valita, milloin haluamme sitä kuunnella.

 

Pohjois-Karjalan rajavartioston tervehdys

Komentaja, eversti Marko Turunen

 

Tilaistuuten on vapaa pääsy, tervetuloa!

 

 

Lisätiedot:

Lieksan kansalaisopisto
asko.saarelainen@lieksa.fi / p. 040 1044 111