Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Asset Publisher

angle-left Uusia koronavirustartuntoja Lieksassa ja kymmeniä altistuneita - kaupungissa otetaan käyttöön varotoimia viruksen leviämisen estämiseksi (23.9.2020)

Uusia koronavirustartuntoja Lieksassa ja kymmeniä altistuneita - kaupungissa otetaan käyttöön varotoimia viruksen leviämisen estämiseksi (23.9.2020)

Lieksassa on todettu 23.9.2020 mennessä yhdeksän koronavirustartuntaa ja kymmeniä altistumisia. Kaupungin valmiusryhmä on päättänyt toimista estääkseen viruksen leviämistä Lieksassa. Siun sote ja Lieksan kaupunki seuraavat tartuntatilannetta jatkuvasti ja lisätoimenpiteisiin ryhdytään tilanteen niin vaatiessa.

 

Binderholz Nordic Oy:n Lieksan toimipisteen kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä tartuntojen jäljittämiseksi ja rajaamiseksi. Toimipiste on tarkentanut toimissaan koronaohjeistusta ja sahan toiminta jatkuu mahdollisuuksien mukaan toistaiseksi.

 

Siun sote suosittelee Lieksan kaupungin alueella kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Kasvomaskisuositus koskee yli 15-vuotiaita kansalaisia. Lähtökohtaisesti jokainen alueen asukas vastaa itse omasta kasvomaskin kasvomaskin hankkimisesta ja siitä aiheutuvista kuluista. Henkilön taloudellinen tilanne ei kuitenkaan saa olla esteenä suosituksen noudattamiselle. Siun sote järjestämä kasvomaskien jakelu vähävaraisille Lieksassa on osoitteessa Urheilukatu 3 A (poliisitalo), 81700 Lieksa. Jakelupiste on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9.00–12.00.

 

Lisäksi Siun sote suosittelee Lieksan alueella kaikkien yli 50 hengen kokoontumisten välttämistä myös 30.9.2020 saakka. Rajoituksen osalta Siun sote korjaa 23.9.2020 aamupäivällä lähettämänsä tiedotteen sanamuotoa yleisötilaisuuksien osalta. Tiedotteessa todettiin, että yli 50 hengen yleisötilaisuudet kielletään. Tosiasiassa kyse on suosituksesta, koska niiden kieltäminen edellyttäisi Siun soten yhtymähallituksen päätöstä.

 

Lieksan kaupungin ja Siun soten toimintojen osalta osa toiminnoista suljetaan viikon ajaksi, osan toiminta jatkuu mukautettuna ja ne toimipaikat, joissa on turvalliset toiminnan edellytykset, jatkavat toistaiseksi normaalia toimintaa.

 

Siun soten terveyspalveluissa on valmistauduttu koronatapausten aiheuttamaan hoidon tarpeen kasvuun monin tavoin ja testauskapasiteettiä on lisätty. Lieksan terveysaseman toimipisteisiin kuljetaan arkisin ainoastaan pääovesta ja kaikkien tulijoiden pitää soittaa ennen terveysasemalle saapumistaan.

 

Ikäihmisten palvelujen osalta vierailumahdollisuus Siun soten terveyskeskussairaaloissa ja palveluasunnoissa on rajattu, ja niissä käytetään yksilöllistä harkintaa. Vierailuista on sovittava ennakkoon ilmoittamalla, ja vierailut tehdään suunnitellusti ja suojautuneena. Lieksassa suositellaan, että omaiset ja läheiset harkitsisivat erityisen tarkkaan vierailemista ikäihmisten ja muiden riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden luona seuraavan viikon aikana.

 

Perhe- ja sosiaalipalvelujen osalta tämän hetken toimenpiteet koskevat työntekijöiden liikkuvuuden rajoittamista niin, että kuntarajojen yli kulkemista ei tehdä, vaan lieksalaiset työntekijät työskentelevät Lieksassa, eikä kaupunkiin tule muista kunnista työntekijöitä. Fyysisistä asiakastapaamisista hoidetaan vain välttämättömät tapaamiset.

 

Kaupungin varhaiskasvatus ja perusopetus jatkavat lähiopetuksessa. Tartuntaketjujen seuraamisen perusteella koulujen sulkemiselle ei ole tällä hetkellä tarvetta, mutta tilannetta seurataan jatkuvasti ja tiedotetaan välittömästi, jos tilanne muuttuu. Perusopetuksen oppilaita on testattu syksyn aikana muutamia ja tulokset ovat olleet negatiivisia.

 

Lukio-opetus jatkaa myös lähiopetuksessa, lukuun ottamatta abiturientteja, jotka siirtyvät etäopetukseen syksyn ylioppilaskirjoituksiin saakka.

 

Lieksan kaupungin toiminnoista suljetaan seuraavan viikon ajaksi 30.9.2020 saakka:

 • Jäähalli
 • Liehun liikuntahalli ja uimahalli
 • Koulujen liikuntasalien iltakäyttö
 • Kansalaisopiston opetus ja Kohtaamispaikan toiminta siirretään viikolla eteenpäin

 

 • Työllisyyspalvelujen Vauhdittamo suljetaan viikon ajaksi, mutta muu työllisyyspalvelujen toiminta jatkuu pienryhmissä ja etäyhteyksillä.

 

Seuraavissa toimipaikoissa toimintaa jatketaan ottaen huomioon kokoontumisrajoitukset, turvavälit, hygieniaohjeet ja kasvomaskien käyttö:

 • Pielisen museo
 • Nuorisokahvila Nuokkari
 • Nuorisopajatoiminta
 • Kaupungin kirjasto. Kirjastossa suositellaan omatoimipalvelun käyttöä ja välttämään pidempi aikaista oleskelemista.
 • Brahe-sali pidetään auki, toiminnassa otettava huomioon kokoontumisrajoitus ja pidettävä riittävät turvavälit.
 •  

Viruksen leviämisen estämiseksi on kaikkien lieksalaisten syytä muistaa annetut ohjeet, pitää huolta turvaväleistä, hyvästä hygieniasta sekä käyttää kasvomaskeja annetun suosituksen mukaisesti. Valmiusryhmä suosittelee myös Koronavilkku-sovelluksen asentamista puhelimiin, jotta mahdollisiin altistumisiin päästään nopeasti kiinni.


Altistuneisiin ollaan suoraan yhteydessä


Siun sote on suoraan yhteydessä altistuneisiin. Oi­reet­to­mat al­tis­tu­neet määrätään tar­tun­ta­tau­ti­lain mu­kai­seen ko­ti­ka­ran­tee­niin ja oi­rei­set al­tis­tu­neet ohjataan ko­ro­na­vi­rus­tes­tiin. On hyvä muistaa, että oireettomien altistuneiden lähipiiri ei ole karanteenissa, vaan he voivat liikkua ja työskennellä normaalisti.
Hengitystieoireita potevien henkilöiden on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon lievissäkin oireissa. Sairaana ei pidä mennä töihin eikä kouluun, vaan hakeutua koronavirustestiin ja pysyä kotona, kunnes testitulokset ovat tulleet.

Siun sote tiedottaa seuraavan kerran tilanteesta viimeistään torstaina 24.9. klo 12 mennessä. Lieksan kaupunki tiedottaa tarvittaessa lisätoimista torstaina 24.9. iltapäivällä Siun soten tiedotuksen jälkeen.

 

 

Ajantasaiset ohjeet ja tiedotteet:

www.siunsote.fi/korona

www.lieksa.fi/ajankohtaista-koronasta

 

 

Lisätietoja:

Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja, p. 040 1044 001