Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Asset Publisher

angle-left Sataman tukiparkin rakentaminen alkaa Kolilla loppusyksystä

Sataman tukiparkin rakentaminen alkaa Kolilla loppusyksystä

Metsähallituksen suunnitelmat Kolin kansallispuiston pysäköintiongelmien ratkaisemiseksi etenevät taas yhden askeleen, kun Kolin satamaan menevän Rantatien varteen suunnitellun tukiparkin luvitus sai lainvoiman. Kolin matkailualueen pysäköintiratkaisut -yleissuunnitelmassa on tavoitteena pysäköinnin hajauttaminen Kolilla.

”Suunnitelman yhtenä linjauksena on uuden Rantatien tukiparkin rakentaminen. Tarkoitus on tuoda uusi pysäköintivaihtoehto kansallispuiston ja sataman kävijöitä palvelemaan. Pysäköintialueen rakentaminen aloitetaan mahdollisimman pian. Myös satamasta Ukko-Kolille johtavaa retkeilypolkua on uudistettu kesän aikana, jotta yhä useampi retkeilijä haluaisi aloittaa kansallispuistovierailunsa satamasta”, puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta kertoo.

Metsähallitus on käynnistänyt urakkakilpailutuksen sataman tukiparkin osalta. ”Urakoitsijan valinta tapahtunee syyskuun loppupuolella, ja töiden aikataulutusta sovitaan sitten valitun urakoitsijan kanssa. Sataman tukiparkin lisäksi Metsähallitus parantaa myös muita Kolin kansallispuiston pysäköintialueita. Asfaltoimme Ukko-Kolilla parkkialueet 1-3, mikä osaltaan helpottaa jatkossa autojen sijoittelua. Lisäksi toteutamme muutoksia mm. rinteiden ala-osassa sijaitsevaan rinneparkkiin”, rakennusmestari Pasi Ikonen Metsähallituksesta sanoo.

Lieksan kaupungin elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen on tyytyväinen loppuvuonna toteutettaviin toimenpiteisiin. ”Näillä parannetaan Kolin saavutettavuuteen liittyviä ongelmia, ja tuodaan helpotusta erityisesti seuraaviin kesäkausiin. Olemme saaneet laajalla yhteistyöllä hienosti ratkaistua osan Kolin pysäköintiin liittyvistä haasteista, mutta paljon töitä on vielä edessä koskien alueen infraa, pysäköintiä, turvallisuutta ja saavutettavuutta”, Saastamoinen summaa.

Murskepintaiseen sataman tukiparkkiin on tulossa noin 100 paikkaa henkilöautoille. Metsähallituksen pysäköintialueisiin teettämät työt tulevat olemaan valmiina vuoden vaihteeseen mennessä. Investoinnit ja perusparannukset on toteutettu eduskunnan Kolin pysäköintiratkaisujen ja siihen liittyvien kulkuyhteyksien suunnittelulle myöntämän lisämäärärahan turvin. 

Kolin kansallispuistoon tehtiin viime vuonna lähes 257 000 käyntiä. Korkeat käyntimäärät ja luontoarvojen säilyminen voidaan sovittaa yhteen, kun retkeilypalvelujen ja -reittien tuottamiseen ja kehittämiseen on riittävät resurssit. Hyvät retkeilyrakenteet ja polut suojaavat luontoa kulumiselta. Kolin kansallispuistossa virkistyskäytön kapasiteettia pystytään nostamaan joukkoliikennettä kehittämällä, pysäköintiä hajauttamalla, polkuja kestävöimällä ja ohjaamalla virkistyksen kävijäpainetta Ukko-Kolin alueelta myös muualle kansallispuistoon.

 

Lisätietoja:

Matti Hovi, puistonjohtaja, Metsähallitus, puh. 0206 39 6811, matti.hovi@metsa.fi

Pasi Ikonen, rakennusmestari, Metsähallitus, puh. 0206 39 5104, pasi.ikonen@metsa.fi

Susanna Saastamoinen, Lieksan kaupunki, elinvoimajohtaja, puh. 040 1044 009, susanna.saastamoinen@lieksa.fi

 

Kolin kansallispuisto

Kolin matkailualueen pysäköintiratkaisujen yleissuunnitelmaseloste

Kolin sataman polku opaste