Navigation Menu

Asset Publisher

angle-left Lieksassa jatketaan rajoitustoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi (7.12.2020)

Lieksassa jatketaan rajoitustoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi (7.12.2020)

Lieksan kaupungin valmiusryhmä on päättänyt kokoontumisessaan 7.12.2020 jatkaa joulukuun alusta lähtien voimassa olleita rajoitustoimenpiteitä Lieksassa 15.12. saakka. Aiemmin suljettujen toimipisteiden ja toimintojen lisäksi Pielisen Karjalan musiikkiopisto siirtyy etäopetukseen seuraavan viikon ajaksi

Koronatartuntojen määrä Lieksassa on jatkanut kasvuaan ja tällä hetkellä ilmenneiden tartuntojen määrä on 51. -Tartuntamäärien tasainen kasvaminen ei anna perusteita lieventää asetettuja rajoituksia, vaan pikemminkin niitä on syytä tarkastella entistä kriittisemmin, kertoo tilanteesta Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen. -Musiikkiopiston siirtymisellä etäopetukseen vähennetään lähikontaktien määrää ja opettajien liikkumista paikkakuntien välillä, taustoittaa Määttänen rajoitustoimien laajentamista musiikkiopiston toimintaan.

Lähes kaikkien uusien koronatartuntojen taustalla on matkustaminen, joko kotimaassa tai ulkomailla. -Nyt on todella tärkeää miettiä, mikä on välttämätöntä matkustamista ja mikä puolestaan sellaista, mikä voi odottaa siihen saakka, kun koronatilanne helpottaa, Määttänen muistuttaa kaupunkilaisia.

Koronavirustartuntojen jäljitys on tällä hetkellä hyvin hallussa, ja tartuntaketjut saadaan hyvin selvitettyä. Jatkotartuntoja ja altistumisia tapahtuu tällä hetkellä työpaikoilla. -Työpaikoilla tapahtuvien tartuntojen välttämiseksi esimerkiksi taukotilojen käytön tarkastelu voi olla hyvinkin paikallaan. Turvavälien pitäminen, hyvä hygienia, kasvomaskien käyttäminen ja taukojen porrastaminen ovat asioita, joilla kontakteja ja sitä kautta altistumisia voidaan vähentää niillä työpaikoilla, missä etätyö ei ole mahdollista, kaupunginjohtaja Määttänen jatkaa.

Määttänen muistuttaa ihmisiä turvavälien pitämisestä myös ulkona liikuttaessa, -Nyt kun meillä Lieksassa on saatu ensilumenlatu auki ja lieksalaiset ovat innokkaasti hiihtämään lähteneet, on sielläkin syytä muistaa välimatkan pitäminen kanssahiihtäjiin. Tilaa on ja jos näyttää, että latu ruuhkaantuu, niin silloin pitää odottaa tilanteen väljenemistä.

Ryhmäliikunnan harrastaminen Lieksassa on monen ryhmän osalta tauolla julkisten liikuntatilojen sulkemisen vuoksi. Valmiusryhmä suosittelee myös yksityisiä ryhmäliikunnan järjestäjiä harkitsemaan ryhmien tauolle laittamista, mikäli turvavälien pitämistä ryhmissä ei pystytä takaamaan.

 

Suljettuna pysyvät toimipisteet ja toiminnot ovat:

 • liikuntakeskus Liehu ja uimahalli
 • jäähalli Lieksa-areena
 • koulujen liikuntasalit iltakäytön osalta
 • Kulttuurikeskuksen Brahe-Sali
 • kansalaisopiston toiminta
 • Kohtaamispaikan toiminta
 • Työllisyyspalvelujen Vauhdittamo pysyy suljettuna yleisölle avoimelta toiminnalta, mutta ryhmätoiminta sekä toiminta ajanvarauksella jatkuvat pienryhmissä.

 

Mukautetut toiminnot jatkuvat seuraavasti:

 • Kaupunginkirjaston pikalainauspalvelu (varattujen kirjojen lainaaminen sekä palautuspalvelu) on käytössä, mutta kirjastoon ei voi jäädä oleskelemaan. Lehtisali ja ryhmätilat pysyvät suljettuina.
 • Myös kirjastoauto toimii pikapalveluperiaatteella, ja lainauksen osalta pyritään ennakkovarauksiin. Autossa kerrallaan voi asioida enintään 4 asiakasta (rajoitus ei koske varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmiä).
 • Kaupungintalolla asiointiin on varattava etukäteen aika (p. 040 1044 710 / asiakaspalvelu@lieksa.fi)
 • Pielisen Museo jatkaa toimintaa 20 henkilön kokoontumisrajoituksen mukaisesti.
 • Pielisen Karjalan musiikkiopisto siirtyy etäopetukseen.

 

Opetus- ja nuorisotoiminta

Toisen asteen koulujen maskisuositus on edelleen voimassa. Lisäksi perusopetuksessa valmistaudutaan maskien mahdolliseen käyttöönottoon.

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toiminta jatkuu normaalisti, toimipaikoissa on voimassa vierailukielto, eli ulkopuolisten ihmisten vierailut eivät ole toimipaikoissa sallittuja.

Nuorisokahvila Nuokkari jatkaa toimintaa Aluehallintoviraston yleisötilaisuuksille asettamien rajoitusten mukaisesti.

 

Koronaohjeiden noudattaminen ja kasvomaskien oikeanlainen käyttö

Lieksan valmiusryhmä muistuttaa koronaohjeiden noudattamisen tärkeydestä. Turvavälien pitäminen, hyvä käsi- ja yskimishygienia, kasvomaskien käyttäminen sekä Koronavilkku-sovelluksen asentaminen puhelimiin auttavat tehokkaasti estämään koronaviruksen leviämistä.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan koko kaupungin alueella erityisesti niissä tilanteissa, kun turvavälien pitämistä ei voida taata tai käytetään julkista liikennettä, kuten Lieksan alueella toimivaa kimppakyytipalvelua.

 

Kasvomaskien oikeanlainen käyttö tärkeää

Kasvomaskia käytettäessä tulee huomioida maskin käyttöohjeet: maskia tulee käsitellä puhtain käsin, maskin täytyy peittää nenä ja suu kokonaan. Maskia ei pidä siirtää välillä kaulalle, otsalle tai korvasta roikkumaan, vaan maski pitää vaihtaa uuteen, jos sen joutuu välillä riisumaan. Kertakäyttömaskit pitää laittaa käytön jälkeen suoraan roskikseen sekajätteenä, kangasmaskit puolestaan suoraan pesuun tai tiiviisti muovipussiin odottamaan pesua.

Maskin käytölle voi olla terveydellisiä esteitä, jolloin asiasta on syytä keskustella lääkärin kanssa.

 

Kokoontumisrajoitus

Lieksassa on voimassa koko Pohjois-Karjalaa koskeva Aluehallintoviraston määräämä kokoontumiskielto, joka koskee kaikkia sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Alle 20 henkilön kokoontumiset ovat sallittuja, mikäli turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Määräys on voimassa ajalla 5.12.2020 – 4.1.2021.

 

Valmiusryhmä kokoontuu seuraavan kerran tarkastelemaan tilannetta maanantaina 14.12. klo 13.

 

Ajankohtaiset tiedotteet ja ohjeet:

www.siunsote.fi/korona

www.siunsote.fi/koronaviruksen-altistumispaikat

www.lieksa.fi/ajankohtaista-koronasta

sekä Lieksan kaupungin Facebook-sivu.

 

Lisätietoja:
Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja

p. 040 1044 001