Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Asset Publisher

angle-left Lieksan kaupunki tarkentaa käytäntöä kaupungin videotallenteiden suhteen digitaalisissa viestintäkanavissaan

Lieksan kaupunki tarkentaa käytäntöä kaupungin videotallenteiden suhteen digitaalisissa viestintäkanavissaan

Lieksan kaupunki tarkentaa digitaalisissa kanavissa tallenteina katsottaviksi jäävien videoiden käytäntöä. Digitaalisia kanavia ovat muun muassa kaupungin verkkosivut sekä sosiaalisen median kanavat.  Kaikissa kaupungin käyttämissä digitaalisissa kanavissa yhtenäistetään linja tallenteiden osalta digitaalisten palvelujen saavutettavuusvaatimusten mukaisesti ja kanaville tuotettavien videoiden tulee olla saavutettavia. Saavutettavuuteen kuuluu muun muassa videoiden tekstittäminen.

Tähän saakka saavutettavuusvaatimukset on huomioitu kaikissa kaupungin erikseen tuottamissa ja tekemissä videotallenteissa. Saavutettavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota esimerkiksi Lieksan matkailuun ja alueen yritysten esittelyyn liittyvissä videotallenteissa sekä koulutusvideoissa. Poikkeuksen ovat tehneet kanavilla julkaistut suorien lähetysten tallenteet. Kaupunki on julkaissut esimerkiksi Youtube-kanavalleen kaupunginvaltuuston kokousten suorat lähetykset tallenteina katsottaviksi, mutta resurssisyistä niitä ei ole tekstitetty. Tämä on kerrottu kaupungin saavutettavuusselosteessa, digipalvelulain ns. kohtuuttomaan rasitteeseen vedoten.

Kesällä 2023 aluehallintoviraston saavutettavuusvalvonnan kunnille antaman ohjauskirjeen mukaan kohtuuttomaan rasitteeseen voi vedota vain väliaikaisesti ja kaikki tallenteina julkaistavat videot tulee tehdä saavutettaviksi 14 vuorokauden sisällä niiden julkaisusta.

Lieksan kaupungin suorien lähetysten tallenteina julkaiseminen lopetetaan lokakuusta 2023 alkaen. Linjaus koskee kaikkea ns. striimattua videosisältöä, esimerkiksi yleisöluentoja, kokouksia ja esittelytilaisuuksia. Suoria lähetyksiä jatketaan, mutta niistä ei julkaista erillisiä tallenteita. Viimeisimmät vanhat tekstittämättömät tallenteet poistetaan kaupungin digitaalisista kanavista perjantaina 27.10.2023. Kaupunginvaltuuston kokous 30.10. lähetetään tuttuun tapaan suorana lähetyksenä, mutta siitä ei julkaista erillistä tallennetta myöhemmin katsottavaksi.

Suorien lähetysten tallenteiden osalta huomioidaan erikseen sisältö, jolla on erityistä yhteiskunnallista merkittävyyttä tai aineiston sisältö käsittelee yleisön terveyteen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä olennaisia tietoja. Näissä tapauksissa tallenteiden sisältö pyritään tekemään saavutettavaksi mahdollisimman pian tallenteen julkaisemisen jälkeen, viimeistään 14 vuorokauden sisällä.

 

 

Lisätietoja:

Susanna Saastamoinen, elinvoimajohtaja

susanna.saastamoinen@lieksa.fi / 040 1044 009

Tyttö jouksee pitkospuilla. Teksti suomeksi ja englanniksi: Luonto kertoo tarinaansa ihan jokaiselle.