Navigation Menu

Asset Publisher

angle-left Lähiruoka Lieksan kaupungin ruokahuollossa

Lähiruoka Lieksan kaupungin ruokahuollossa

Lieksan kaupungin ruokahuolto tiedottaa, että kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa syödään 28%:sesti lähiruokaa. Lieksan kaupungin ruokahuollon päällikkö Mervi Liiten kertoo, että hän on viimeisen parin vuoden ajan pyrkinyt saamaan Lieksan julkisen palveluiden keittiöiden tarvitsemia raaka-aineita mahdollisimman paljon omasta maakunnasta.

 

Mervi Liiten sanoo, että lähiruokaan liittyy paljon haasteita, muun muassa toimijoiden ja tuotteiden jatkojalostuksen puute. Nykyaikainen suurkeittiö ei käsittele esimerkiksi multaisia juureksia tai raakaa lihaa, joten tuotteet on oltava jatkojalostettuja niin pitkälle, että niitä voidaan hyödyntää. Myös Pohjois-Karjalassa maatalouden alkutuotannon mahdollisuudet ovat rajalliset ja kasvukausi lyhyt.

 

Lähiruoan toimittajaverkoston Liiten on saanut aikaan omalla aktiivisuudellaan. Hän itse on kartoittanut lähialueen toimijat ja saanut lähituotteita mukaan hankintalain sallimin mahdollisuuksin. Alkusysäyksenä toimi ihmisten kiinnostus paikallista ruokaa kohtaan. Myös tuoreus ja vastuullisuus ovat tärkeitä tekijöitä valittaessa tuotteita ja raaka-aineita keittiöiden käyttöön.

 

”Esimerkiksi tukun kautta tilattavat raakana syötävät porkkanapölkyt matkustavat tänne useita satoja kilometrejä ja ovat jo useamman päivän ikäisiä, kun lapset saavat ne lautaselleen, kun taas paikalliselta juureskuorimolta tilattaessa ne päätyvät jo seuraavana päivänä lasten suihin. Ja toki aluetaloudellinen vaikutus! Eurot omaan maakuntaan!”, Liiten korostaa.

 

Tällä hetkellä Lieksan julkisen palvelun keittiöiden lähiruokatuotteiden volyymia on toimijoiden puutteessa haastavaa nostaa. Sillä lähes kaikki mahdolliset toimijat ovat jo käytössä. Lieksan ruokahuollossa toivotaan maakuntaan enemmän lähiruokatoimijoiden verkostoitumista ja jatkojalostukseen keskittyvää yritystoimintaa.

 

 

Teksti pohjautuu Lieksan kaupungin ruokahuollossa työskentelevän Piia Ikosen tekemään haastatteluun opinnäytetyötään varten.  Ikonen käsitteli opinnäytetyössään lähiruoan kiinnostavuutta paikallisen ravintolan (Timitran Linnan) asiakkaiden näkökulmasta.

 

Lisätietoja:

 

Mervi Liiten, ruokahuoltopäällikkö

mervi.liiten@lieksa.fi

p.040 1044 015

 

Piia Ikonen, ruokapalvelutyöntekijä

piia.e.ikonen@lieksa.fi

p. 040 1044 256