Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Asset Publisher

angle-left Kotokunta Oy avaa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen vastaanottokeskuksen Lieksaan

Kotokunta Oy avaa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen vastaanottokeskuksen Lieksaan

Maahanmuuttovirasto perustaa 16 uutta vastaanottokeskusta

Kotokunta Oy on voittanut Maahanmuuttoviraston kilpailutuksessa 15 vastaanottokeskusaluetta. Nyt toteutettu ensimmäisen vaiheen kilpailutus on koskenut vastaanottokeskuksia kahdeksalla hyvinvointialueella: Pohjois-Karjala, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Keski-Suomi, Lappi, Päijät-Häme, Kanta-Häme ja Pirkanmaa. Jokaisella alueella on kilpailutettu kahden vastaanottokeskuksen toiminta.

Lieksaan avattavan vastanottokeskuksen paikkamäärä on 300. Suunnitelmana on avata yksikkö tammikuun alussa 2023.

Vastaanottokeskusten asiakkaita ovat turvapaikanhakijat ja tilapäistä suojelua hakevat ja saavat. He asuvat vastaanottokeskuksen hankkimissa asunnoissa ja saavat omasta keskuksesta vastaanottopalvelut, kuten sosiaali- ja terveyspalveluita ja tarvittaessa vastaanottorahaa. Vastaanottokeskuksen asiakkaat voivat halutessaan järjestää myös majoituksensa itse.

Tällä hetkellä Suomessa on toiminnassa 85 vastaanottokeskusta. Vastaanottojärjestelmässä on kirjoilla noin 40 000 asiakasta. Suurin osa on Ukrainasta paenneita.

-Lieksa on Kotokunnalle luonnollinen valinta uuden vastaanottokeskuksemme paikkakunnaksi. Lieksassa on jo aiemmin ollut vastaanottokeskustoimintaa, joten asia ei ole kaupungille uusi. Keskustelut kaupungin johdon kanssa ovat osoittaneet, että Lieksan kaupungilla ja Kotokunnalla on yhteinen tahtotila laadukkaan vastaanottopalvelun tuottamisesta alueella, toteaa Kotokunnan operatiivinen johtaja Janne Autio.

Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen pitää vastaanottokeskustoiminnan aloittamista kaupungissa myönteisenä asiana. -Ukrainan sota on ollut varmasti meille monille järkytys ja sotaa pakenevien ihmisten auttaminen onkin todella tärkeää, kaupunginjohtaja sanoo. -Meillä on Lieksassa mahdollisuus tarjota asuntoja vastaanottokeskuksen asiakkaille ja samalla tyhjinä oleville Lieksan Kiinteistöt Oy:n asunnoille saadaan tarpeellista käyttöä. Lisäksi vastaanottokeskus vaikuttaa myös laajemmin alueemme talouteen, kun kaupunkiin avautuu esimerkiksi uusia työpaikkoja, Määttänen jatkaa. -Toisaalta turvapaikanhakijoiden ja tilapäistä suojelua saavien perheiden lasten varhaiskasvatukseen ja valmistavaan opetukseen tulee myös varautua osana laadukasta kotouttamista, johon saadaan valtion rahoitusta.
-Vastaanottokeskustyöstä kiinnostuneiden kannattaakin nyt seurata työpaikkailmoituksia. Vastaanottokeskuksen työpaikat ovat auki osoitteessa mol.fi. Haemme mm. ohjaajia, sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia tiimiimme, kertoo Autio.


Työhön liittyvät kysymykset: info@kotokunta.fi

Asuntoihin liittyvät kysymykset: kiinteistöt@kotokunta.fi

 

Lisätietoja:

Kotokunta Oy                                                                 Lieksan kaupunki              

Operatiivinen johtaja Janne Autio                                  Kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen

050 308 5038                                                                 040 1044 001

janne.autio@kotokunta.fi                                               jarkko.maattanen@lieksa.fi