Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Asset Publisher

angle-left Elintarvikkeiden käyttö Lieksan kaupungin ruokahuollossa vuonna 2021

Elintarvikkeiden käyttö Lieksan kaupungin ruokahuollossa vuonna 2021

Lieksan kaupungin ruokahuollossa on seurattu elintarvikkeiden kulutusta vuodesta 2017 asti. Viime vuonna elintarvikeostojen euromäärä kasvoi 44 055 € edellisvuoteen verrattuna. Muutos johtuu tuotantokeittiön ja samalla ruokasalin siirtymisestä Brahea-kampuksen vieressä sijaitsevan Riverian Lieksan koulutusyksikön tiloihin. Ruokahuollon asiakkaiksi palasivat kaupungin lukiolaiset ja uusiksi asiakkaiksi tulivat Riverian opiskelijat ja henkilökunta, kuten myös Siun soten Toukolan päivätoiminnan asiakkaat. 

 

Kesko jatkaa suurimpana tavarantoimittajana

Elintarvikehankinnoissa kolme suurinta tavaroiden toimittajaa ovat edelleen Kesko Oyj (46 %) ja Valio Oy (14 %). Kolmanneksi suurimpana onkin jo maakunnallinen toimija, Puhakan juureskuorimo, 11 % osuudella kaikista elintarvikehankinnoista.

Paikallisten toimijoiden osuus kasvoi 0,7% vuodesta 2020 ja on nyt 23,9 %. -Huomioitavaa on, että paikallisista toimijoista poistui Nurmeksen Kala Oy, kun se fuusioitui Arvo Kokkonen Oy:n kanssa ja yrityksen toiminta siirtyi Vantaalle. Tästä huolimatta pystyimme kuitenkin kasvattamaan paikallisten tuotteiden osuutta, kertoo ruokahuoltopäällikkö Mervi Liiten. 

Paikallisista tavarantoimittajista suurimpana on edellä mainittu Puhakan juureskuorimo (56%), jolta saamme perunat, juurekset, salaatit ja raasteet. Porokylän leipomon osuus on 22% paikallisista. Perhekokki/ A&R Sveholm toimittaa paikallisista tuotteista 17%. Perhekokilta tulee mm. kalamurekepihvit. Pielispakari Oy:n osuus paikallisista toimittajista on 5 %.

 

Luomutuotteiden osuus kasvussa

Luomutuotteiden käyttö Lieksan kaupungin ruokahuollossa aloitettiin vuonna 2019, jolloin tuotteita olivat lähinnä hedelmät ja puurohiutaleet. Vuonna 2020 luomutuotteita lisättiin siirtymällä luomumaitoon kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa, joka nosti luomutuotteiden osuuden 4,53 % elintarvikeostoista. Vuonna 2021 kaikkien luomutuotteiden määrä on nyt 9,2 %. Olemme lisänneet mm. ostettavia luomupuurohiutaleita ja luomumaitotaloustuotteita.

-Valtioneuvoston 10 % tavoite luomutuotteiden osuudesta julkisissa keittiöissä olemme melkein saavuttaneet, mutta vuoteen 2020 asetettu 20 %:n tavoite on vielä kaukana, ruokahuoltopäällikkö Liiten toteaa. -Kuitenkin maitotaloustuotteiden luomun osuus on niinkin iso kuin 64,24 % eli kaikki tuotteet, joita on luomuna tarjolla, otamme käyttöön. Pyrimme edelleen tarjoamaan mahdollisimman puhtaita ja ekologisesti tuotettuja elintarvikkeita. Toivommekin, että myös luomutuotteiden tarjonta laajenisi ja hinnoittelu laskisi ruoan annoshintaan sopivalle tasolle, Liiten summaa lopuksi.

 

Lisätietoja:

Mervi Liiten, ruokahuoltopäällikkö

p. 040 1044 015