Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Asset Publisher

angle-left ”Kolin tarinoita – Koli kautta aikojen II” -kirjan julkistamistilaisuus pidettiin Kolin seurojentalolla 15.12.2022

”Kolin tarinoita – Koli kautta aikojen II” -kirjan julkistamistilaisuus pidettiin Kolin seurojentalolla 15.12.2022

Kolin seurojentalolla pidettiin torstaina 15.12.2022 ”Kolin tarinoita – Koli kautta aikojen II” -kirjan julkistamistilaisuus, joka sai paikalle runsaan joukon asiasta kiinnostuneita henkilöitä. Kolin Kotiseutuyhdistys ry:n ja Lieksan kansalaisopiston yhteistyönä syntynyt kirja täydentää aiemmin julkaistun Kolin kylähistorian aihepiirejä ja toimii itsenäisenä teoksena matkailukylän vaiheista kiinnostuneille. Kirjan on toimittanut rehtori Asko Saarelainen.

Koli on Pohjois-Karjalan vanhin ja tunnetuin matkailualue, joten matkailun vaiheet ja merkitys ovat keskeinen osa Tarinoita Kolilta -kirjan sisältöä. Matkailukylän maineesta huolimatta suurin osa kolilaisista sai toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta 1970-luvulle saakka. Koli on ollut ja on edelleen syrjäinen maantieteellisesti rajattu alue, mikä on näkynyt liikkumisessa ja kylän identiteetissä. Kyläläisten tunnusomainen piirre on ollut vahva omista oikeuksista huolehtiminen sekä niiden näkyvä ja kuuluva puolustaminen.

300-sivuisen kirjan artikkelit käsittelevät maataloutta, kouluja ja asukkaiden henkilökuvia. Pohjois-Karjalan vanhimman matkailukohteen historiasta kerrotaan Pielisen laivaliikenteen, matkailuhotellin vaiheiden ja toteutumatta jääneiden matkailusuunnitelmien kautta. Teoksessa valotetaan myös Kolin vahvaa tarinaperinnettä. Artikkeleita täydentää runsas kuvitus, joka on koottu eri arkistoista ja yksityishenkilöiltä. Mielenkiintoisen kokonaisuuden kirjassa muodostavat 23 kolilaisen tai Kolilla vaikuttaneen henkilöä lyhyet henkilöhistoriat.

Kirjan julkistamistilaisuudessa puheen pitivät kirjan toimittaja Asko Saarelainen, Kolin Kotiseutuyhdistys ry:n kunniapuheenjohtaja Erkki Turunen ja nykyinen puheenjohtaja Laura Härkönen. Juhlassa esiintyi Kolibri-kuoro, johtajanaan Markus Kallies. Kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen vei kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen, joka nosti esille kirjan suuren merkityksen Kolin alueen historian tutkimuksen näkökulmasta.

 

”Kolin tarinoita – Koli kautta aikojen II” -kirjan

 

Lisätietoja:

Asko Saarelainen, rehtori, FL

p. 040 1044 111 / asko.saarelainen@lieksa.fi