Piano ja nuotit

Navigation Menu

Musiikin perusaste

Musiikin perusopinnot ja syventävät opinnot
 

Musiikin perusopinnoissa oppilas opiskelee jonkin instrumentin soittamista. Opinnot alkavat tavallisimmin kouluiässä. Musiikin perusopinnot antaa hyvät valmiudet musiikin elämänikäiseen harrastamiseen. Perusopintojen jälkeen opinnot jatkuvat syventävinä opintoina. Syventävissä oppinnoissa oppilas voi valita myös musiikkialan ammattiopintoihin tähtäävän opintokokonaisuuden.

Opintokokonaisuuksien suoritukset

Opinnot etenevät tavoitteelllisesti tasolta toiselle. Soittotunnit, musiikin hahmotustaidot, orkesteritoiminta ja henkilökohtainen harjoittelu vievät taitoja eteenpäin. Kun opiskelija saavuttaa tietyn taitotason, antaa hän siitä soittonäytteen, jolla hän suorittaa opintokokonaisuuden.

Opintokokonaisuuksia suoritetaan musiikin perusopintojen ja syventävien opintojen aikana sekä solistisissa aineissa että musiikin hahmotustaidoissa. Musiikin perusopintoihin kuuluvat opintokokonaisuudet ovat startteri-taso, perustaso 1, perustaso 2 sekä perustaso 3. Syventävissä oppinoissa suoritetaan solistisen aineen lopputyö. Opettaja harkitsee milloin opintokokonaisuuksien suoritukset ovat ajankohtaista. Kannattaa muistaa, että etenemistahti on yksilöllinen ja soitinkohtainen.

Näissä soittimissa annetaan opetusta:

Puupuhaltimet (huilu, oboe, klarinetti, saksofoni)
Vaskipuhaltimet (käyrätorvi, trumpetti, pasuuna, baritonitorvi, tuuba)
Jousisoittimet (viulu, alttoviulu, sello)
Sointusoittimet (*piano, vapaa säestys piano/vain Nurmes, harmonikka, kantele, kitara)      *pianoon valituilta edellytetään pianon hankintaa
Lyömäsoittimet (orkesteripercussiot)
Bändisoittimet (sähkökitara, sähköbasso, rumpusetti) 
Laulu
Soitinkaruselli: jos et tiedä, minkä soittimen valitsisit, voit tutustua useampaan eri soittimeen lukuvuoden aikana

Soitinvalikoima toimipisteittäin:
Lieksassa voi opiskella kaikkia yllämainittuja instrumentteja.
Koli: piano, kitara, sähköbasso
Nurmes: huilu, klarinetti, saksofoni, käyrätorvi, trumpetti, baritonitorvi, viulu, alttoviulu, sello, piano, vapaa säestys piano, kantele ja kitara
Valtimo: viulu, alttoviulu, sello, piano, klarinetti, saksofoni ja kantele. Muiden soitinten opetus järjestetään Nurmeksen toimipisteessä.
Juuka: viulu, alttoviulu, sello, piano ja kitara. Puhallinsoitinten opetus järjestetään Nurmeksen toimipisteessä.
Ilomantsi: käyrätorvi, trumpetti, baritonitorvi, viulu, alttoviulu, sello, piano ja kantele