Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Luomutuotteiden käyttö Lieksan kaupungin ruokahuollossa

Luomutuotteiden käyttö Lieksan kaupungin ruokahuollossa

Hallitusohjelmassa on Suomen maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi nostettu luomu-ja lähiruoan osuuden kääntäminen vahvaan nousuun. Hallituksen tavoitteen mukaan ammattikeittiöiden tarjotusta ruoasta tulee olla 20 % luomua vuoteen 2020 mennessä.

MTK:n mukaan Suomessa luomutiloja oli vuonna 2017 noin 4 640 ja luomuviljeltyä peltoa 263 000 hehtaaria eli 11,7 % koko viljelyalasta. Kuluttajat arvostavat lyhyitä tarjontaketjuja, mutta esimerkiksi vähittäiskaupan luomuvalikoiman tuotenimikkeistä noin 40 % on tällä hetkellä tuontia.

Luomu.fi -sivuilla kerrotaan, että luonnonmukaisen tuotannon harjoittamisesta aiheutuva vesistö- ja ilmastokuormitus on lähtökohtaisesti tavanomaista maataloustuotantoa vähäisempää ja luonnon monimuotoisuus runsaampaa. Synteettisten kemiallisten lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttö on kiellettyä.

 

- Olemme Lieksan kaupungin strategian mukaisesti nostaneet lähiruoan osuutta ja hallitusohjelman mukaisesti pyrimme myös vastaamaan luomun tarjoamisen haasteisiin, kertoo ruokahuoltopäällikkö Mervi Liiten.  - Luomuraaka-aineet ovat pääsääntöisesti huomattavasti kalliimpia, joka tekee niihin siirtymisen haasteelliseksi. Tosin esimerkiksi maidon kohdalla maaseutuvirastolta haettava tuki maitolitraa kohti on luomumaidossa suurempi, Liiten jatkaa.

 

- Olemme kaupungin ruokahuollossa päättäneet siirtyä luomutuotteisiin alkuvaiheessa hedelmissä ja puuroviljassa. Luomutuotteita tulevat olemaan: banaani, mandariini ja ruishiutaleet, josta valmistamme puuron päiväkoteihin. Luomutuotteita on siten tarjolla kahtena päivänä viikossa. Hankintakilpailutus kuivatuotteiden osalta on kuitenkin käynnissä, ja toivomme saavamme vielä sitä kautta lisää hankintahinnaltaan sopivia luomutuotteita, Mervi Liiten tiedottaa.

 

 

Lisätietoja:

Ruokahuoltopäällikkö Mervi Liiten, p. 04010 44015, mervi.liiten@lieksa.fi