Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left 18. Pielinen soi-festivaali

18. Pielinen soi-festivaali

Pielinen Soi -festivaalin kesä 2025 sisältää 13 eri puolilla Pielistä järjestettävää konserttia

 

18.kerran järjestettävän Pielinen Soi -festivaalin kesäkausi sisältää kesä-heinäkuussa eri puolilla Pielistä järjestettävää 13 konserttia, joita järjestetään mm. Hiljaisuuden temppelissä Akka-Kolilla, Kukkiva Puu -kahvilassa Lieksassa, Paaterin kirkossa ja Vuonis-kukkuteatterissa Vuonislahdessa, Pankakosken Työnväentalolla sekä Pielisen museolla. Pielinen Soi -festivaalin kesäkauden monipuolinen ohjelma sisältää mm. barokkimusiikkia, bluesia ja rockia, kauneinta suomalaista laulumusiikkia sekä suomalaisia tangoja.

 

Kesän konserteissa esiintyvät mm. kokoonpanot Blue Alley -yhtye Saksasta, barokkiyhtye Sabine Kaipainen-Ineichen (traverso) Sveitsistä ja Jan Lehtola (cembalo), tenori Timo Turunto ja Nova Ensemble sekä TangoMaestro Orchestra solisteineen. Omissa soolokonserteissaan esiintyvät lieksalaislähtöiset taiteilijat Ilkka Eronen (renessanssi- ja barokkihuilu), Minea Suhonen (klarinetti), Liisa Makkonen (viulu) ja Matti Makkonen (sello), jotka ovat viime vuosina luoneet omaa uraansa mm. eri puolilla Suomea ja Eurooppaa.

 

Pielinen Soi -kesän avauksessa Vuonis-kukkuteatterissa 15.6. esiintyvä Blue Alley on kiertänyt mm. eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja vuosikymmenten ajan ja julkaissut viisi albumia. Blue Alleyn musiikki on viihdettä parhaimmillaan. Media on kuvaillut viidestä muusikosta koostuvaa kitaristi Norbert Fuhrmannin luotsaamaa yhtyettä mm. voimakkaaksi laulukomboksi mm. kiitos voimakassieluisen laulusolisti Duncan Christien. Blue Alley -muusikot ovat pitkän kokemuksensa ansiosta vakiinnuttaneet paikkansa kansainvälisillä näyttämöillä. Blue Alley on poikkeuksellisen amerikkalaisen blueslaulajan EG Kightin kansainvälinen kiertueyhtye. Viimeisimmät kansainväliset kiertueet ovat vieneet yhtyeen Ranskaan, Benelux-maihin, Norjaan, Yhdysvaltoihin ja Japaniin. Yhtye esittää lähinnä omaa tuotantoaan sisältäen soulia, funkia ja rhythm & bluesia. Lisäksi yhtyeen ohjelmassa on myös mm. Joe Bonamassan, Bonnie Raittin ja Tommy Castronin tuotantoa.

 

Barokkiduo Sabine Kaipainen-Ineichen (traverso) ja Jan Lehtola (cembalo) esittävät konsertissaan Paaterin kirkossa 13.7. Johann Sebastian Bachin kauneimpia teoksia huilulle ja cembalolle. Sveitsiläinen Sabine Kaipainen-Ineichen ja Jan Lehtola ovat esiintyneet yhdessä Suomessa ja Sveitsissä erilaisissa kokoonpanoissa aina vuodesta 1997 lähtien. Vuosien mittaan erityisesti eri puolilla Keski-Eurooppaa paljon konsertoinut Sabine Kaipainen-Ineichen suoritti vuonna 1977 konserttidiplomin nokkahuilussa Wienin esittävän säveltaiteen ja musiikin korkeakoulussa ja hän jatkoi opintojaan traversohuilulla Baselissa. Musiikin tohtori Jan Lehtola tunnetaan mm. yhtenä Suomen eturivin urkureista. Hän toimii yliopistonlehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä.

 

Pankakosken Työväen talolla 11.7. järjestettävän Suomalaisia sävelhelmiä -konsertin solistina laulaa Iisalmessa nykyisin laulunopettajana toimiva tenori Timo Turunto. Suuri yleisö muistaa Lieksan Pankakoskelta lähtöisin olevan Timon jo vuodelta 1990, jolloin hän kahdeksanvuotiaana voitti valtakunnallisen Tenavatähti-laulukilpailun. Konsertin orkesterina soittaa neljästä muusikosta koostuva Nova Ensemble. Ennen konserttia Pielinen Soi -festivaalilla yhtye esiintyy heinäkuun alussa konserttikiertueella Sveitsissä. Konsertissa kuullaan iki-ihania suomalaisia säveliä kuten Nils-Eric Fougstedtin Romanssi elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi, Anssi Tikanmäen Balladi, Vesa-Matti Loirin tunnetuksi tekemän Pentti Hietanen – Taisto Wesslinin Nocturne sekä suomalaisia tangoja Toivo Kärjeltä, Unto Monoselta ja Erkki Rajamäeltä. Mukana on myös lieksalaislähtöisen runoilija Kyösti Timosen ja säveltäjä Toivo Kärjen teosharvinaisuuksia, joita Nova Ensemblen muusikot ovat TangoMaestro Orchestran jäseninä muutama vuosi sitten taltioineet uudelle Toivo Kärjen ensilevytyksiä sisältävälle Hopeakuvastin -albumille.

 

Pielinen Soi -festivaalin kesän päätöksessä Vuonis-kukkuteatterissa iltapäivällä 25.7. juhlistetaan Vuonislahden kylään omaa poikaa, 80-vuotta täyttävää kirjailija ja professori Heikki Turusta. Kuudesta muusikosta koostuvan akustisen TangoMaestro Orchestran solisteina konsertissa laulavat valtakunnallisen TangoMaestro -tangolaulukilpailun voittajat 2024 Leena Saarinen Riihimäeltä ja Raimo Kukkonen Kuopiosta. Konsertin ohjelmassa on kesäpäivään sopien erityisesti suomalaisia tangoja ja muutamia Heikki Turusen toivekappaleita.

 

Pielinen Soi -festivaali on mukana myös perinteisissä Evan ja Paavon päivässä Paaterissa 15.6. ja lasten museopäivässä Pielisen museolla 9.7. Peräti seitsemään eli yli puoleen kesän konserteista on yleisöllä vapaa. Osaan ilmaiskonserteista päästäkseen on maksettava museon tai näyttelyn pääsymaksu. Pielinen Soi -festivaalin toteuttamisesta päävastuun kantaa lieksalaislähtöinen Matti Makkonen ja hänen Nova Records Oy tärkeimpänä yhteistyökumppaninaan Kulttuuriseura Pielisen Lumo.

 

Pielinen Soi -festivaalin kesän 2025 ohjelma ja lipunmyyntilinkit:

https://pielinensoi.fi/konsertit/ohjelma-2025