Yrittäjyyskasvatus

Yrittäjyyskasvatus sisältyy ns. läpäisyaineena kaikkiin oppiaineisiin. Koulussamme vierailee työelämän ja yritysten edustajia ja teemme yhteistyötä paikallisten yritysten ja työpaikkojen kanssa. Yksi näkyvämpiä yhteistyömuotoja on oppilaiden tet eli työelämään tutustuminen. Tettiä toteutetaan kaikilla luokka-asteilla yhden viikon ajan.

Koulumme tukee oppilaiden yritteliäisyyttä ostamalla huoltajailtojen kahvitus-järjestelyt päättöluokilta. Myös Lieksan lukio tukee tätä toimintaa ostamalla omien huoltajailtojensa kahvitukset peruskoulaisilta. Nämä ovat oppilaille hyviä tilaisuuksia opetella yhteistyötä ja oma-aloitteisuutta. Kahvitusten järjestämisellä luokat saavat tuloja luokkaretkirahastoonsa.

Lisäksi luokat hankkivat varoja luokkaretkilleen osallistumalla lieksalaisiin tapahtumiin, esimerkiksi Hämärän kaupan iltaan. Yhteisestä tekemisestä ja toimimisesta yrittäjien kanssa oppivat oppilaat monenlaisia työelämän asioita.  

Painotetusti yrittäjyyskasvatus sisältyy koulumme yrittäjyysluokan opetukseen. Ensimmäinen yrittäjyysluokka aloitti vuonna 2009. 

 

Yrittäjyysluokka 2015 – 2018

Kevätlukukausi 2018, luokka-asteella 9

-    Ystävänpäivämyyjäiset City-Marketissaja ystävänpäiväkahvio koululla
-    Vierailu Pankaboardin laboratorioon kemian tunneilla

Syyslukukausi 2017, luokka-asteella 9

Tapahtumia syyslukukaudelta
-    Retki Joensuuhun, seikkailupuisto (myös  yrityksenä) ja keilaus
-    Koskenlaskuretki Ruunaalla (palkkio ikkunanpesusta)
-    Vuonislahden Muikkumarkkinat, oma bändi ja muut tuotteet, tiimityöskentely
-    Hämärän kaupan ilta, myyntipöytä ja työpaikat
-    Leivonnaismyyjäisiä
-    Kotisäkkien myynti yrityksissä ja työpaikoilla
-    Oma myyntipöytä Naisten messuilla
-    PopUp-päivä Lieksan Leipomossa ja uuteen yrittäjään tutustuminen
-    Tarjoilu ja myyntipöytä huoltajailloissa
-    Oriflame-tuotteiden myynti
-    Kaksi lehtijuttua

Kevätlukukausi 2017, luokka-asteella 8

Osallistuminen Lieksan kaupungin järjestämään lähiruokapäivään. Oppilaat vierailivat mukana olevissa paikallisissa yrityksissä, tekivät niistä esittelyt eri kouluille ja hoitivat päivän aikana yritysten esittelyn oman koulun ruokalassa.
Postitusprojekti kaupungille, mainosten postitusurakka kaupungin palvelupisteen kanssa. Palkkiona kaupungin maksama linja-autokuljetus johonkin paikalliseen yritykseen.
Ikkunanpesu Raunin majalla, yrittäjä Rauni Hietasen matkailuyrityksessä Lieksan Ruunaalla toukokuussa, palkkana koskenlasku syksyllä.
Pääsiäismyyjäisiin osallistuminen Retkiaitassa.
Vuonislahden jäätapahtumaan osallistuminen, luistelurata Vuonislahdesta Kolille, haastattelun toteuttaminen.
Vierailu Amcor Flexibles Oy, fyken tunnilla.
Mahdollisuuksien torille osallistuminen toukokuussa.
Leinonnaismyyjäisiä.

Yrittäjyysluokan kuulumisia syyslukukaudelta 2016, luokka-asteella 8

Syyslukukausi alkoi vauhdikkaasti Vuonislahden Muikkumarkkinoiden ja Hämärän kaupan illan valmisteluissa. Tapahtumien suunnittelua ja toteuttamista helpotti oma valinnaisaine, Yrittäjyys ja työelämä, jonka sisältöön tapahtumien suunnittelu kuuluu.

Vuonislahden Muikkumarkkinat onnistuivat tosi hienosti. Luokka työskenteli tiimeissä, joita olivat "makkara-, vohveli+kahvi-, myynti-, onginta- ja bänditiimi".

Luokan oma bändi Unknown esiintyi ensimmäistä kertaa yleisölle ja he saivat esiintyä samalla lavalla Kaukolasipartion kanssa. Menestys oli hyvä! Kiitos bändin treenaamisesta kuuluu musiikinopettaja Andres Järvelalle. Jokainen tiimiläinen hoiti hommansa todella mallikkaasti ja tuotto tapahtumasta olikin hyvä. Kiitämme myös luokan kummikylää Vuonislahtea luokan mukanaolosta ja hyvästä yhteistyöstä.

Hämärän kaupan illassa oppilaat jatkoivat tiimityöskentelyä hattarakoneella, myyntipöydällä ja kummiyritys Pankaboardin teltalla. Työskentely sujui itsenäisesti ja mallikkaasti.

Syyskuussa luokka tutustui joihinkin oppilaiden huoltajien yrityksiin ja työpaikkoihin yhden päivän ajan pyöräille pitkin kaupunkia paikasta toiseen. Vierailukohteet olivat oppilaiden sopimia, kiitos luokan vastaanottaneille huoltajille.

Loka-marraskuun jaksoon oppilaat olivat miettineet itselleen henkilökohtaisen kummiyrityksen ja käyneet itse sopimassa tutustumisen ja työskentelyn omassa kummiyrityksessä jakson valinnaistuntien ajaksi. Oppilaat tekivät yrityksestä ja työpaikasta esitelmän, jotka purettiin seuraavassa jaksossa joko yrityksessä tai koulussa siten, että yrittäjä tai oppilasta ohjannut työntekijä oli paikalla kertomassa oman työ- ja koulutushistoriansa sekä antamassa arvioinnin työskentelyn ja esitelmän kokonaisuudesta. Kiitämme useita projektissa mukana olleita paikallisia yrityksiä ja työpaikkoja ja jokaista oppilaiden ohjaajaa.

 

Marraskuussa luokka sai yhden päivän ajan opetusta hygieniapassikouluttaja Kirsi Sarkkiselta. Päivän lopuksi oppilaat suorittivat hygieniapassikokeen, jonka kaikki läpäisivät ensimmäisellä kerralla! Hygieniapassin luokan oppilaille maksavat lieksalaiset yrittäjät, joista lahjoittajat kokosi Pohjois-Karjalan Nuorkauppakamari. Kiitos Nuorkauppakamarille ja lieksalaisille lahjoittajayrittäjille!

Joulun alla luokka näkyi monessa tapahtumassa. Lieksan joulukadun avajaisissa luokan oppilaat hoitivat glögi- ja torttutarjoilun yhteistyössä kaupunkikeskus-yhdistyksen kanssa. Suosituilla Naisten messuilla oppilaat möivät omatekemäänsä inkiväärisotetta ja uutuustuotetta, Kotisäkkejä, joiden edustajana luokka toimii Lieksassa. Kotisäkkien myyntiä jatkettiin omalla PopUp-tapahtumalla Taitokeskuksen kahvilassa sekä kummiyrityksessä ja joillakin työpaikoilla.

Joulun alla luokka vietti omaa pikkujoulupäivää teemalla "Aivot narikkaan". Päivä vietettiin kummikylä Vuonislahdessa mäkeä laskien, lumiveistoksia tehden (ja lumisotaa käyden), yhdessä lötkötellen, syöden ja pienet lahjat avaten. Päivän lopuksi luokkaa kävi tervehtimässä Taiteilijatalon sen hetkinen taiteilija, joka kertoi omasta koulutuksestaan ja työstään. Kiitos päivän järjestämisestä kylätoimikunnan puheenjohtaja Anu Penttiselle.

 

Yrittäjyysluokan kuulumisia kevätlukukaudelta 2016,  7 lk.

>Yritysvierailut suuntautuivat Joensuuhun ja Kolille. Joensuussa luokka kävi tutustumassa metsäalan koneita valmistavaan kansainvälisesti tunnettuun yritykseen John Deereen ja aivan toisenlaiseen yrittäjyyteen, nimittäin Joensuun Popmuusikot ry:hyn, joka vastaa mm. jokakesäisestä Ilosaarirock-tapahtumasta.

 

Kolilla oppilaille esiteltiin yrityksenä Hotelli Koli ja oppilaat pääsivät tutustumaan henkilökohtaisesti kokemalla laskettelurinteitä, kylpylää ja hiihtolatuja.

Kevätlukukaudella yrittäjyysluokkalaiset pääsivät vierailemaan Nuori Yrittäjyys –messuilla Helsingissä. Kauppakeskus Kampissa oli esillä noin 60 nuorten yritystä, jotka kilpailivat peruskoulu-, lukio- ja ammattiopistosarjoissa. Oppilaat näkivät paljon hyviä nuorille yrittäjille sopivia yritysideoita. Samalla reissulla luokka pääsi erikoisvierailulle Nokian pääkonttoriin ja tutustuimme myös Kansallismuseoon.

Toukokuussa luokka osallistui Lieksan Mahdollisuuksien tori –tapahtumaan. Tapahtumassa myytiin Porokylän Leipomon kukkoja ja omatekoisia leivonnaisia sekä tietenkin hattaroita. Kansainvälinen tapahtuma oli kokemuksen arvoinen. Kevään lopuksi oppilaat saivat kutsun koirien Match Show –näyttelyn järjestämiseen Terhi Ahtialan sosiaalistamiskoirakoulun kanssa. Kokemus oli uusi ja kannattava, opittiin taas uusia asioita ja tutustuttiin koiranäyttelymaailmaan. Kiitos Terhille mukavasta yhteistyöstä.

& Luokka hoiti hienosti lukuvuoden opintonsa sekä kaikki yrittäjyyskasvatukseen liittyvät tehtävät. Kerrassaan upeita yrittäjyysluokkalaisia!


Yrittäjyysluokan kuulumisia syyslukukaudelta 2015, luokka-asteella 7

Syksyllä 2015 aloitti koulussamme järjestyksessään kolmas yrittäjyysluokka. Luokalle valittiin jälleen 16 oppilasta. Uudet yrittäjyysluokkalaiset ovat osoittautuneet todella paikkansa ansaitseviksi, he ovat ahkeria, luovia, innostuneita, iloisia, tekeviä ja hyväkäytöksisiä nuoria. Heidän kanssaan on ilo tehdä töitä. Luokastaan innoissaan on myös uusi luokanvalvoja Elina Kinnunen.  

Uuden luokan kummiyritys on Lieksan Pankakoskella sijaitseva kartonkitehdas Pankaboard Oy. Olemme koulussa hyvin iloisia tästä tulevasta koulu-yritys-yhteistyöstä, sillä vaikka yritys onkin pitkän historian paikkakunnallamme  omaava, on se nykynuorille melko tuntematon. Yhteistyösuunnitelmia onkin jo tehty.

Luokka on jo aloittanut tositoimet yrittäjyyskasvatuksessa. Oppilaat osallistuvat syksyllä MLL:n 90-vuotisjuhlaan, Vuonislahden Muikkumarkkinoille ja Hämärän kaupan iltaan. Luokassa on monenlaisia taitajia, niinpä musiikkia harrastavat esiintyvät ensimmäisen kerran jo huoltajaillassa ja luokalla on suunnitteilla omat sivut YouTubeen. Perästä kuuluu varmasti tästä porukasta!

Yrittäjyyskasvatusjuttuja syyslukukaudelta 2015

Kuvakertomus luokan toiminnasta syksyllä 2015 (pdf)

Oheisten linkkien kautta pääset katselemaan YouTube-sivustolta valokuvia ja luokan tekemiä videoita oppilaista eri tapahtumissa. Linkit: KuviaYouTube-sivusto

 

 

Yrittäjyysluokka 2012 - 2015

Yrittäjyysluokan kuulumisia 9 luokalta, 2014 – 2015

Syksy aloitettiin mukavasti yöleirikoululla Ruunassa Raunin majalla. Yön vietto oli palkka yrittäjä Rauni Hietaselle keväällä tehdystä ikkunanpesusta – Raunilla ikkunoita riittää! Illan aikana ruokailimme, "hiihdimme",  saunoimme ja istuimme paljussa, juteltiin henkeviä ja päätettiin luokkaretkestä. Luokan kaikki oppilaat tarinoivat ison pöydän ääressä koko yön, valvojilla oli vaikeuksia pysyä hereillä… Mahtava aloitus syksylle.

Yrittäjyysluokan päättöluokan oppilaat aloittivat jälleen reippaasti osallistumalla Vuonislahden Muikkumarkkinoille ja Hämärän kaupan ilta –tapahtumaan. Muikkumarkkinoilla esiintyi oppilaiden bändi, The Muikut, jossa tällä kertaa oli mukana myös vierailevia soittajia. Bändiä olivat valmentaneet musiikinopettaja Andres Järvela ja entiset oppilaamme Eveliina Ryynänen ja Atso Vänskä. Kiitämme heitä kaikkia todella paljon. Ei-musisoivat oppilaat hoitivat luokan myyntipöydän, lasten ongintapaikan, lasten kasvomaalauksen ja hattarakoneen pyörittämisen järjestelyt. Puuhaa riitti kaikille ja oppilaiden itse laatimat työvuorolistat olivat tapahtumassa tarpeen.

Samoilla myyntituotemerkeillä mentiin Hämärän kaupan ilta, joka sujui jo hyvällä kokemuksella. Luokkamme suosituimman tuotteen, hattaran, myynti jouduttiin valitettavasti lopettamaan kesken illan, koska hattarakone hyytyi ja alkoi savuta kesken työnteon. Nyt se lepää korjaamolla, toivottavasti se pääsee vielä töihin.

Luokan bändi sai keikan lokakuussa Lieksan Zonta-kerho ry:n 30-vuotisjuhlaan. Kuulijat olivat hyvin tyytyväisiä nuorten esiintymiseen. Ja musiikki jatkui myös joulun alla kun osa luokan tytöistä esitti Tiernapojat-joulunäytelmää yritysten, yhdistysten ja erilaisten toimipaikkojen pikkujouluissa. Esiintyivätpä tytöt rohkeasti Lieksan joulukadun avajaisissakin keskellä kaupunkia. Tyttöjen "kiertuekalenteri" koulun ohella oli rankka mutta antoisa. Esiintymisistä kertyi mukava potti luokkaretki-rahastoon.

Hyväntekeväisyyttä luokka harjoitti osallistumalla Partalanmäen vanhainkodin ja päiväkeskus Karpalon pikkujouluun. Osa oppilaista esiintyi joulukuvaelmassa, Tiernatytöt esiintyivät ilman korvausta ja muut oppilaat auttoivat vanhuksia ja asiakkaita kuljetuksissa pikkujouluun. Tapahtuma ilmoitettiin valtakunnalliseen Lupa välittää –kampanjaan.

Yhteistyö yrittäjien kanssa jatkui kun neljä luokan oppilasta pääsi tarjoilemaan  Lieksan yrittäjien ja Lieksan rotaarien itsenäisyyspäivän iltagaalaan. Ennen tilaisuutta oppilaat saivat siihen koulutusta yrittäjä Taina Kiiskiseltä. Tosi hienoa oppimista ja yhteistyötä, ja kaikki sujuikin hienosti, oppilaat saivat paljon kiitosta hyvästä työstä ja mallikkaasta käytöksestään.  

Syyslukukauden aikana oppilaat pääsivät päivän tutustumiskäynneille yrityksiin ja työpaikkoihin Joensuuhun ja Valamon luostariin. 

lue lisää...

 

Yrittäjyysluokan toimintaa 2013 – 2014, 8 luokka

Yrittäjyysluokan opetussuunnitelmassa painottui 8 luokalla oma valinnaisaine Yrittäjyys ja työelämä. Valinnaisaineessa kaikilla oppilailla oli oma kummiyritys, jonka toimintaan ja ammatteihin oppilaat tutustuivat syvemmin ja tekivät yrityksestä tai työpaikasta esitelmän. Esitelmät onnistuivat hienosti sekä kirjallisina että suullisina esityksinä. Kaikissa esityksissä oli mukana kummipaikalta yksi tai useampi työntekijä.

Valinnaisaineessa tutustuttiin myös yrityksen perustamiseen ja perustettiin luokalle oma harjoitusyritys The Ämpärit. Oman yrityksen toimiala oli ikkunanpesu ja oppilaat saivatkin kevään aikana työtehtäviä ympäri Lieksaa. Työtä oppilaat tekivät omalla ajallaan ja saivat positiivista palautetta iloisesta ja hyvästä työotteestaan.

Luokka osallistui lukuvuoden aikana näkyvästi myös useisiin Lieksan tapahtumiin. Luokan bändi ja luokan iloinen myyntipöytä ovatkin jo tuttuja juttuja luokan kummikylän, Vuonislahden, vuosittaisilla muikkumarkkinoilla.  Joulun alla luokan tiernatytöt toivat hyvää mieltä moneen pikkujouluun Tiernapojat-esityksellään.  Samalla he kartuttivat esityksillä hienosti luokkaretkirahastoa.

Erityisen paljon hyvää mieltä luokka toi monille kehitysvammaisille ja heidän kanssaan työskenteleville tekemällä  huomattavan hyväntekeväisyyslahjoituksen Lieksan kehitysvammaisten tuki ry:lle kevätlukukaudella. Lahjoitus sai positiivista huomiota mediassa, luokka pääsi Pohjois-Karjalan uutisiin televisiossa ja radiossa. Muita luokan hyväntekeväisyystapahtumia olivat vanhusten kanssa ulkoilu, avustaminen ja esiintyminen vanhainkodin pikkujoulussa. Lisäksi osa oppilaista kävi auttamassa ja ilahduttamassa vanhainkodin asukkaita parin viikon välein syyslukukauden aikana.

Näiden lisäksi luokka on päässyt vierailemaan yrityksissä ja työpaikoissa omalla ja lähipaikkakunnilla. Luokka on saanut tehdä myös yhteistyötä joidenkin lieksalaisten yritysten ja Lieksan yrittäjien ja Lieksan Naisyrittäjien kanssa. Lukuvuoteen kuului hygieniapassien suoritus, joka onnistui lieksalaisten yritysten tuella.   

Luokka on ollut oma-aloitteinen, positiivinen, yhteistyötä taitava ja tekevä. Heidän kanssaan on ollut ilo touhuta.

Lue lisää...

 

Yrittäjyysluokan toimintaa 2012 – 2013, 7 luokalla

Syksyllä 2012 aloitti koulussamme uusi yrittäjyysluokka. Luokalla opiskelee 16 innokasta, taitavaa, iloista ja ihanaa nuorta. Luokan kummiyritys on lieksalainen Joptek Oy Composites, joka valmistaa erilaisia hytti- ym. kokonaisuuksia juniin ja laivoihin. Kummiyritykseen luokan oppilaat, huoltajat ja opettajat pääsivät tutustumaan heti syksyllä.

Luokka aloitti yrittäjyyskasvatusasioissa reippaasti heti syksyllä. Jo toisella kouluviikolla oppilaat olivat keräämässä viinimarjoja eräälle yrittäjälle. Ensimmäinen yhteinen työkeikka oli myös mukava tapa luokalle tutustua toisiinsa.

Syksyisin on Lieksassa kaksi merkittävää tapahtumaa, Vuonislahden Muikkumarkkinat ja Hämärän kaupan ilta. Näihin luokka osallistui myös heti tarmokkaasti. Muikkumarkkinoilla luokalla oli oma myyntipöytä, ongintapiste ja kasvomaalausta lapsille. Myyntipöydässä tuoksuivat oppilaiden omatekemät ja kotona leivotut herkut ja paikalla paistetut vohvelit. Tunnelma oli mukava ja kokemus oppilaille tosi hieno. Kiitos osallistumiseen innostamisesta fyken ope Anulle, jonka johdolla luokka vietti yhden päivän tutustuen Vuonislahden kylään, kulttuuriin ja yrityksiin. Mukana olivat myös luokanvalvoja Marko ja matikan ope Helena.

Hämärän kaupan illassa oppilaat työskentelivät kummiyritys Joptekin osastolla ja eri yrityksissä. Joptekin osastolla oppilaat innostivat ohikulkijoita vastaamaan pienen kilpailuun. Yrityksissä oppilaat saivat olla apuna monenlaisissa töissä ja he saivat erittäin hyvää palautetta illasta. Kiitos Joptekille ja lieksalaisille yrityksille.

Joulun alla luokka sai Lieksan Naisyrittäjiltä hienon toimeksiannon: luokka kävi laulamassa joululauluja neljässä vanhusten hoitopaikassa. Laulut ja soitot harjoitutti upeasti musiikin opettaja Andres. Esityssetti vietiin myös kummiyrityksen joulukahvitilaisuuteen, jonne oppilaat leipoivat joulutorttuja ja jossa he hoitivat kahvituksen. Luokassa on paljon upeita musiikinharrastajia ja kaikki osaavat laulaa. Koimme vaikuttavia elämyksiä esityksissä, ja kuinka hyvää kokemusta ja joulumieltä oppilaat taas saivatkaan. Kiitos musaopemme Andreksen.

Lukuvuoden aikana luokka on päässyt vierailemaan lieksalaisissa yrityksissä eri oppiaineisiin liittyen. He ovat käyneet mm. tutustumassa koiravaljakkoyritykseen, pesulaan, kukkakauppaan, fysioterapiayritykseen ja matkatoimistoon. Nurmeksen ammattiopistossa luokka pääsi tutustumaan matkailualan koulutukseen ja kokemaan turisteille järjestettäviä elämyksiä. Yrittäjyyskasvatukseen kuuluvat myös työelämän vierailijat oppitunneilla, heitä on käynyt seurakunnasta, metsäalalta ja yrittäjistä.

Innokas ja innovatiivinen luokka on osallistunut myös erilaisiin projekteihin. Luokalla on ollut yhteinen sarjakuva-/tutustumispäivä maahanmuuttajaoppilaiden kanssa. Projektia ohjasivat mmt-opettajat ja luokan äikän ope Mirja, kiitos hienosta kulttuuripäivästä heille. Mirja-opelle kuuluu myös kiitos satuhetkistä, joita luokka on hänen innostamanaan tehnyt esikoululaisille.

Luokka on aloittanut myös toiminnan koulun Partsikka-projektissa. Siinä oppilaat käyvät auttamassa ja ilahduttamassa vanhuksia Partalanmäen vanhainkodilla ja sen päiväkeskuksessa. Siellä työskennellään pareittain ja työtehtäviä oppilaille on noin kaksi kertaa kuukaudessa. Tilaisuuksissa oppilaita opastavat vanhainkodin työntekijät. Projektiin kuuluu tutustuminen vanhuuteen, vanhusten kohtaamiseen ja eilaisiin vanhusten apuvälineisiin. Oppilaat auttavat vanhuksia mm. juhlissa ja pitävät heille pelitunteja. Partsikalta oppilaat ovat saaneet erittäin hyvää palautetta iloisesta ja hyvästä käyttäytymisestä.

Keväällä luokalla oli vielä kuvataidepäivä kuviksen opettaja Sirpan johdolla. Oppilaat valmistivat Vuonislahden kylän keskustaan taideteoksen Luutametsä. Siinä heitä opastivat myös kylän asukkaat. Kuinka hienoa yhteistyötä koulun ja kylän kesken!

Loppukevään projekteihin kuului vielä ikkunanpesutalkoot matkailuyritys Raunin Majalla Lieksan Ruunaalla. Ikkunanpesu sujui hyvin ja siitä luokka saa palkaksi koskenlaskuretken syksyllä.

Näiden nuorten kanssa on ihana jatkaa työskentelyä 8 luokalla:
Noora Karjunen, Henriikka Kokkonen, Kiia Kokkonen, Elisa Korhonen, Veera Laakkonen, Tomi Liimatta, Riina Pesonen, Annika Piiparinen, Elli Puumalainen, Noora Räisänen, Aleksi Saastamoinen, Mari Siponen, Anni Turpeinen, Tanja Turunen, Eero Tynkkynen, Minna Vatanen.

Kirjoittanut luokan opo Anelma Honkanen

 

Yrittäjyysluokka 2009 - 2012

yrittäjyysluokka 2009-2012.pdf