Vaihtuvat näyttelyt

Suden paluu - Suomalaista susihistoriaa
4.10.-29.12.2017

Suomen Metsästysmuseon kiertonäyttely "Suden paluu - Suomalaista susihistoriaa" on esillä Pielisen museossa 4.10. - 29.12.2017. Näyttelytekstit on laatinut intendentti Jukka Peltonen ja näyttelytaulujen visuaalisen ilmeen ovat suunnitelleet Hyria koulutus Oy:n audiovisuaalisen viestinnän opiskelijat Tia-Maria Vahekoski ja Tinja Lepistö Metsästysmuseon amanuenssi Vesa Anttilan johdolla.

Susi hävitettiin Suomesta lähes sukupuuttoon 1800-luvun lopulla. Vuonna 1973 tapahtuneen suden rauhoituksen jälkeen susikanta alkoi vähitellen elpyä, ja samalla kiihtyi myös keskutelu siitä, paljonko susia Suomeen mahtuu. Nykyisin Suomessa jolkuttelee 250-300 harmaaturkkia, jotka edelleen jakavat ihmisten mielipiteet jyrkästi. Toisille susi on villi ja vapaa "vierasheimoinen ystävämme", toisille taas pelottava, ihmisten ja kotieläinten henkeä uhkaava peto, kansanperinteen punahilkkoja ahmiva "irvihuuli, kaihisilmä ja roukkohammas". Totuus sudesta löytynee jostakin näiden ääripäiden väliltä.

Suden paluu -näyttley esittelee suomalaista susihistoriaa ja -biologiaa, mutta myös satujen, tarinoiden ja modernin populaarikulttuurin suden. Monenlaisten susiristiriitojen seasta näyttelyssä pyritään löytämään sudesta myös ihmisen näkökulmasta katsottuna hyöydyllisiä piirteitä. Osana näyttelyyn kuuluu myös monenlaisia sudenpyyntitapojen esittelyä 1700-luvulta nykypäiviin, sudenkuopista lippusiimoihin. Esillä on pyyntivälineiden lisäksi myös vanhoja sudenpyyntioppaita. Suurjahtien kautta näyttelyssä edetään myös sudensuojeluaatteen voimistumiseen 1970-luvulta lähtien.

Paikallista näkökulmaa näyttelyyn tuovat tiedotusvälineistä kerätyt lehtijutut Lieksan susitilanteesta. Näyttely tarjoaa tietoutta susikeskustelun pohjaksi.