Vaihtuvat näyttelyt kuva

Navigaatiovalikko

Vaihtuvat näyttelyt

Vaihtuvat näyttelyt

 

Lautasen kokoiset silmät – Riitta Ikosen ja Karoline Hjorthin näyttely Pielisen museossa 9.5.–15.9.2018

 

Lautasen kokoiset silmät (Eyes as Big as Plates) on suomalais-norjalaisen taiteilijaduon, Riitta Ikosen ja Karoline Hjorthin, yhteistyöprojekti. Se sai alkunsa taiteilijoiden tapaamisesta residenssissä Luoteis-Norjassa 2011. He alkoivat tutkia pohjoismaisten luonnonilmiöiden henkilöitymiä ja selvittää kuinka kansantarujen hahmot aikoinaan auttoivat ymmärtämään ja varoittivat ”selittämättömistä” luonnonilmiöistä. Haastattelemalla paikallisia senioreita, joita kaksikko tapasi eri sattumien kautta, taiteilijoita kiinnosti saada selville itääkö tarinoissa vielä kipinä.

Näyttelyn teoksissa ihminen on yksin maisemassa sulautuen vähitellen ympäristöönsä. Kehoa täydentävät erilaiset päälle puettavat veistokset, jotka rakentuvat yhteistyössä kuvattavien kanssa käyttämällä heidän lähiluonnosta löydettyjä materiaaleja.

Projektista on kehittynyt osallistava, ihmisen luontosuhdetta käsittelevä valokuvaprojekti ja tutkielma nykyihmisen kuulumisesta luontoon antroposeenin aikana. Luonnon ja ihmisen rajapinta hämärtyy heijastaen ihmisen monimutkaista suhdetta ympäristöönsä.


Näyttelyn, sekä projektin, nimi Lautasen kokoiset silmät (Eyes as Big as Plates) on viittaus mukaan lähteneiden uteliaisuudelle sekä hatunnosto mielikuvituksen käytölle. Taiteilijat lainasivat nimen skandinaavisesta kansantarusta, jossa sillan alla asuu lautasen kokoisilla silmillä varustettu peikko.

Kuvissa esiintyvät vanhemmat aikuiset, usein stereotypioitu ja marginalisoitu väestöryhmä. Heidän osallistumisensa avaa tärkeitä näkökulmia siihen keitä olemme, mistä tulemme ja minne olemme matkalla. Sarja pyrkii antamaan kansainvälisen puheenvuoron yhteiskunnassamme hiljaisempana kuuluvien ihmisten ja ilmiöiden äänille.

 

Kuvaukset Pohjois-Karjalassa

Näyttely koostuu valokuvien tekoprosessia avaavasta videosta sekä viidestätoista valokuvasta, joista kuusi on kuvattu Kelvällä kesällä 2012: Velkkari pukeutuneena juhannuksen koiranputkiin, Salme tupasvillapäähineessä Museotien harjun kupeessa, Markku järviruokoihin verhottuna, Jaska vasten kesäyön aurinkoa keskellä järveä harteillaan koivunoksia, Tuija lumpeenlehtien- ja kukkien kelluttamana ja Leena uimassa joenuomassa kaislamättäänä. Kukin vahvasti osana paikallista luontoa. Ikosen juuret ovat Vornalla, Kelvänjärven rannalla. Projekti on nyt ensimmäistä kertaa esillä Pohjois-Karjalassa.

Lautasen kokoiset silmät on ollut esillä kansainvälisissä tiedotusvälineissä, kuten Deutsche Welle, TIME magazine, BBC ja Le Monde. Teoksia on ollut esillä museoissa ja gallerioissa ympäri maailman, kuten Kiasmassa, Norjan ja Grönlannin kansallismuseoissa, NADA Miamissa ja PyeongChangin Olympialaisten yhteydessä Seoulissa.


Näyttelyn taiteilijat

Ikonen ja Hjorth työstävät jokaisen kuvan alusta loppuun yhdessä, yhdistäen veistoksen, installaation ja valokuvan. Kuvaushetkellä Karoline käsittelee kameraa ja Riitta rautalankaa.

Suomalainen taiteilija Riitta Ikonen (s. 1981) suoritti maisterin opinnot Royal College of Artissa valmistuen vuonna 2008. Ikosen teoksia, päälle puettavia veistoksia, performansseja ja taidevalokuvia on ollut esillä soolo- ja ryhmänäyttelyissä muun muassa Kiasmassa ja Tate Britain galleriassa, NADA Miamissa ja vuoden 2012 Lontoon Olympialaisten puistossa. Ikonen on ollut ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi. Hän luennoi ja esiintyy kansainvälisesti.

Karoline Hjorth (s. 1980) on norjalainen valokuvataiteilija ja kirjailija. Hän on suorittanut yliopistotutkinnon valokuvataiteesta ja kansainvälisestä journalismista Westminsterin yliopistossa, Lontoossa. Hän on julkaissut kirjat Mormormonologene (Press Publishing, Oslo, 2011) ja työstää parhaillaan kirjoja Billett Merket (Press Publishing, 2018) ja Time is a ship that never casts anchor (yhteistyössä Ikosen kanssa, Mesén, 2018).