Näyttelyt

Tällä sivulla esitellään kulttuuritoimen järjestämiä näyttelyitä.

Kulttuurikeskuksen kesänäyttelyt 2016 - 2018.

TIINA KIVISEN NÄYTTELY AVATTIIN LIEKSAN KULTTUURIKESKUKSESSA
(Sivun kuva: Tiina Kivinen Divine Dive I portrait 2016, kuvaaja Elias Lahtinen)

Lieksan kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä on esillä huippugrafiikkaa. Lieksalaisyleisö ja kesävieraat voivat ihailla vahvassa kansainvälisessä nosteessa olevan taidegraafikko Tiina Kivisen uusimpia teoksia. Edellisen kerran Kivisen töitä nähtiin Lieksassa vuonna 2008 "Vaskeen uurrettu" -näyttelyssä yhdessä Kuutti Lavosen, Tapani Mikkosen ja Pia Långin kanssa. Tiina Kivinen on saanut ensimmäisenä kuvataiteilijana The Queen Sonja Nordic Art Award -palkinnon vuonna 2012.

Tiina Kivisen näyttely on avoinna Lieksan kulttuurikeskuksessa 18.8.2017 saakka, ma‒pe klo 11‒17 sekä Vaskiviikon konserttien aikana. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Luontoa ja ihmisiä

Tiina Kivinen toteuttaa metalligrafiikan tekniikoilla suurikokoisia töitä. Kivinen työskentelee erityisen hitaalla ja työläällä mezzotinto tekniikalla, jolla saadaan aikaan täysin musta grafiikanjälki.

Kiviselle luonnonelementit ovat olleet ja ovat yhä pääosassa, pelkistettyinä ja selkeinä. Suomalaisen maiseman henkinen perintö vaikuttaa ja näkyy kuvien selkärankana. Tämän rinnalle on uusissa teoksissa tullut ihminen, tutkimusmatkailija. Teokset jatkavat kuitenkin Kivisen kuva-ajattelun pitkälle pelkistettyä ja mietiskelevää luontoteemaa. Taiteilijan uusimpien teosten teemana on pohjoisen viileän valon metsästys ja metsä.

Kansainvälisiä näyttelyjä

Tiina Kivinen on pitänyt viime vuosina lukuisia kansainvälisiä näyttelyjä. Vuonna 2015 hänen teoksiaan oli esillä seuraavissa taidekeskuksissa: Scandinavia House, New York, The London Original Print Fair, Englanti, Taidekeskus Salmela, Mäntyharju ja Soli Brug galleri, Greåker, Norja.

Viime vuonna Kivisellä oli yksityisnäyttelyt Dalslands konstmuseum, Åsenbruk, Ruotsi, ja Kunstverket gallery, Oslo, Norja. Marraskuussa 2016 hänen teoksiaan nähtiin Galleria Brondassa Helsingissä.

Residenssissä huippuvuorilla

Maalis-toukokuussa 2017 Tiina Kivinen sai kunnian olla ensimmäisenä taiteilijavieraana Artica Svalbard -taitelijaresidenssissä Huippuvuorilla. Norjan kulttuuriministeriön, Spare Bank Norjan, Fritt Ord-säätiön, Office of Contemporary Art Norwayn, Norwegian Pen ja Queen Sonja Print Awardin perustama residenssi tarjoaa kuvataiteilijoille ja kirjailijoille muutaman kuukauden pituisia työskentelyjaksoja arktisessa ympäristössä.

Lisätietoja näyttelystä: Asko Saarelainen, puh. 04010 44111

Aiempia näyttelyjä:

Taidegraafikko Matti Hintikan kivilitografioita oli esillä  Kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä 2016

Kivilitografioita luonnonhavainnoista

Yli kolmekymmentävuotisella taiteilijaurallaan Matti Hintikka on keskittynyt kivilitografioiden tekemiseen. Hän työskentelee Helsingin kivipainossa, jossa hän toimii oman taiteellisen työnsä ohella myös vedostajana. Hintikan CV on liitteenä.

‒Teosteni alkulähde on luonnossa, maisemassa, jonka voi ymmärtää joko konkreettisena tai mentaalisena, toteaa Hintikka teostensa synnystä.
‒Pohjoisella ihmisellä luonnonhavainnon hahmot palautuvat alkukuviin joissa yksinkertaisetkin pinnat, muodot ja värin päällekkäisyydet aloittavat hitaan vuoropuhelun - ensin omassa tajunnassani ja sitten, niin toivon, katsojan sisimmässä, hän jatkaa. Käsittelen aihettani pelkistäen, pyrkien maalaukselliseen ja vaistonvaraiseen lopputulokseen, Hintikka kertoo töistään.

Matti Hintikka on valmistunut Suomen taideakatemian koulusta vuonna 1985 ja hän on opiskellut vuosina 1999‒2000 Yhdysvalloissa arvostetussa Tamarind-instituutissa New Mexicon yliopistossa.

Oman taiteellisen työskentelynsä ohella Matti Hintikka on toiminut Kuvataideakatemiassa opettajana vuosina 1988‒2009.

Lisätietoja:
Matti Hintikka p. 040 8272153
 

Matti Peltokankaan veistoksia ja  Tapani Mikkosen teoksia Kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä 2015

Lieksan Kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä 2015 oli esillä kuvanveistäjä Matti Peltokankaan veistoksia ja Tapani Mikkosen grafiikkaa ja maalauksia.

Aiheita omasta elämästä ja nykyajasta

Matti Peltokankaan Lieksan näyttelyyn tulevissa teoksissa heijastuu oma elämä ja nykyajassa tapahtuvat tarinat. Peltokankaan nelikymmenvuotiseen taiteilijauraan mahtuu useita kilpailuvoittoja, palkintoja sekä näyttelyjä yksin tai yhdessä taiteilijatoverusten kanssa. Veistosten lisäksi Peltokangas on tehnyt paljon mitaleja.

Matti Peltokangasta voidaan luonnehtia "presidenttien veistäjäksi". Hän voitti presidentti Lauri Kristian Relanderin muistomerkkikilpailun (toteutus 1996) ja yleisöäänestyksen Urho Kekkosen muistomerkkikilpailussa. Peltokangas toteutti Urho Kekkosen muistomerkin Raaheen vuonna 2008. Hän on myös tehnyt presidentti Tarja Halosen mitalin vuonna 2000. Matti Peltokankaalle on myönnetty arvostettu Pro Finlandia –mitali vuonna 2013.

Mikkosen kasveja ja Koli-maisemia

Näyttelyssä nähdään Lieksassa lapsuus- ja nuoruusvuotensa viettäneen Tapani Mikkosen (1952−2014) viimeisten vuosien teoksia. Taidegraafikko Tapani Mikkonen tuli tunnetuksi ennen kaikkea suomalaisen taidegrafiikan uudistajana, mistä työstä hänelle myönnettiin Kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2003.

Monipuolisen taiteilijauran luonut Mikkonen piti säännöllisesti yhteyttä kotiseutuunsa ja työskenteli täällä useaan otteeseen. Kolin maisemat tulivat Mikkoselle entistä rakkaimmiksi iän karttuessa ja niitä hän työsti kuolemaansa saakka. Kulttuurikeskuksen näyttelyssä nähdäänkin Mikkosen viimeisiä tulkintoja kansallismaisemasta.

Taiteilijaystävykset yhdessä

Taiteilijaystävykset sopivat yhteisnäyttelystä Lieksaan viime keväänä, kun Matti Peltokangas oli tekemässä Heikki Turusen reliefiä Taiteilijatalo Hupelissa, jossa myös Mikkonen työskenteli loppuvuodesta 2011. Mikkonen menehtyi sairauteen syyskuussa 2014, joten hän ei päässyt esittelemään rakastamaansa Kolia taiteilijaystävälleen. Näyttely päätettiin kuitenkin toteuttaa alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Lisätietoja: Asko Saarelainen, puhelin 04010 44111.

Kuutti Lavosen "Kaiku ja tähti" Lieksan kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä 2014

 

ASKO SAARELAINEN

Kansalaisopiston rehtori

Pielisentie 9-11
81700 Lieksa

p. 04010 44111
asko.saarelainen(at)lieksa.fi