Uutiset

« Takaisin

Jouko Harjanteelle Lieksan kaupungin taidepalkinto

Trumpettitaiteilija Jouko Harjanne saa Lieksan kaupungin vuoden 2017 taidepalkinnon Lieksan Vaskiviikon verkostoitumisesta ja erinomaisesta yhteistyöstä Lieksan kaupungin kanssa.

Asiasta päätti Lieksan kaupungin hyvinvointilautakunta kokouksessaan tänään. Palkinto on suuruudeltaan tuhat euroa ja lisäksi siihen kuuluu kunniakirja.

Trumpetistien eliittiä

Orkesterimuusikon uransa Jouko Harjanne aloitti Tampereen kaupunginorkesterin trumpetin varaäänenjohtajana vuonna 1978 ja jatkoi samassa orkesterissa vuoteen 1984, jolloin hänet kiinnitettiin Radion sinfoniaorkesterin soolotrumpetiksi.

Harjanne on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu vaskisolisti. Maailmalla hänet luetaan aikamme trumpetistien eliittiin kuuluvaksi. Solistiesiintymiset, trumpettikilpailujen tuomaritehtävät ja mestarikurssit vievät häntä jatkuvasti eri puolille maailmaa. Vuoden 2012 alusta hän on toiminut Senzoku Gakuen College of Musicin vierailevana professorina Japanissa. Harjanne on levyttänyt erityisen ahkerasti. Hänen 36 soololevynsä, omia suosikkikappaleita sisältävä The Beautiful Trumpet Of My Soul, ilmestyi viime vuonna.

Vaskiviikon taiteellinen johtaja

Nuori orkesterimuusikko saapui muutamaksi päiväksi Lieksaan heinäkuussa 1980; hengailemaan ja katselemaan ensimmäiselle Vaskiviikolle. Lieksaan hänet toi halu tavata omat trumpetinsoiton opettajat – Tampereen konservatorion trumpetinsoiton lehtori Raimo Sarmas ja Zurichin musiikkikorkeakoulun professori Henri Adelbrecht. Vaskiviikon perusidea, vaskivirtuoosien ja nuorten ammattimuusikkojen kohtaaminen, oli osoittautunut toimivuutensa ja kohtasi otollisen maaperän.

Jouko Harjanne on toiminut Lieksan Vaskiviikon taiteellisena johtajana vuodesta 1997 alkaen eli kahdenkymmenen vuoden ajan. Intohimoiselle Rauman Lukon miehelle, Lieksasta on tullut toinen kotikaupunki, paikka jolla on merkitystä.

Harjanteen taiteellisen johtajuuden myötä Lieksa on saanut nauttia vaskimaailman verkostoitumisen helmistä saadessaan vieraakseen vaskimusiikin kirkkaimmat tähdet niin mestarikurssien opettajiksi kuin konserttien esiintyjiksikin. Arvioidessaan Vaskiviikkoa Harjanne on todennut Lieksan olevan haluttu paikka, jossa on upeita konsertteja ja ihmiset saavat uusia kokemuksia. Hieno luonto, ilmapiiri ja rajan läheisyys ovat vahvuuksia myös vaskivieraille.

Lieksan kaupungin vaskilähettiläs

Vuodesta 2012 Jouko Harjanne on toiminut Lieksan kaupungin vaskilähettiläänä konsertoiden Lieksassa ja edistäen omalla toiminnallaan kaupungin näkyvyyttä ja positiivista julkisuuskuvaa tapahtumissa eri puolilla maata. Jouko Harjanne esiintyi yhdessä Joensuun kaupunginorkesterin kanssa Lieksan kaupungin vuonna 2009 liikelahjakseen tuottamalla CD-levyllä "Brass Sounds of Lieksa". Levytys sisältää muun muassa Joseph Haydn ja Johann Hummelin trumpettikonsertit.


Lisätietoja:
Asko Saarelainen
Rehtori, FL
Lieksan kansalaisopisto
asko.saarelainen(ät)lieksa.fi
puh. 04010 44111