« Takaisin

Rajavartioston partiomaja avautui yleisölle Pielisen museossa

 

Rajavartiolaitos lahjoitti Lieksan kaupungille Saariahon partiomajan sijoitettavaksi Pielisen museon kokoelmiin. Maja avattiin tänään Pielisen museossa Lieksassa. Sijoitus on valtakunnallisesti ainutlaatuinen, koska näin yleisöllä on mahdollisuus tutustua vapaasti rajavartiointiin kiinteästi liittyneeseen partiomajaan alkuperäisessä asussaan.

 

Luovutuspuheessaan Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja, eversti Vesa Blomqvist kiinnitti huomiota toimintaympäristössä tapahtuneeseen nopeaan muutokseen. ‒ Se mikä tapahtuu tänään maailmalla tai Euroopassa voi tapahtua Suomessa ja Pohjois-Karjalassa seuraavalla viikolla tai jopa seuraavana päivänä, Blomqvist arvioi. Hän myös taustoitti partiomajan luovutuksen taustaa ja rajavartioinnin muutosta. ‒ Rajanvartiointi perustui aina 1990-luvulle saakka tiheään rajavartioasema- ja partiotukikohtaverkostoon. Tämän jälkeen toimintojen kehittymisen ja keskittymisen myötä osa partiomajoista, kuten Saariahon maja, jäi vähälle käytölle, Blomqvist kertoi.

 

‒ Saariahon partiomajan luovuttaminen Lieksan kaupungin Pielisen museolle tuo uuden elementin jo ennestään monipuoliseen ja kansainvälisesti arvostettuun kokoelmaan, mikä vahvistaa rajaperinteen näkyvyyttä ja tuo lisämahdollisuuden matkailun markkinoinnin kehittämiseen, totesi lahjoituksen vastaanottanut Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen.

 

Pitkän yhteistyön hedelmä

Lieksalla on vahvat rajaperineet. ‒ Lahjoitus korostaa Pohjois-Karjalan rajavartioston ja Lieksan kaupungin tiivistä ja laaja-alaista yhteistyötä. Pohjois-Karjalan rajavartiosto on aktiivinen toimija yhteisössä ja oman tärkeän rajavalvontatehtävänsä ohessa tarvittaessa auttaa sekä poliisia että ensihoitoa hätätilanteissa, painotti kaupunginjohtaja Määttänen.

Lieksan sijainti valtakunnan rajalla sekä itäisen ja läntisen kulttuurin välimaastossa on vaikuttanut monin tavoin alueen taloudelliseen ja kulttuuriseen kehitykseen. ‒ Rajamiehet kuuluvat olennaisena osana Lieksan arkeen ja juhlaan, kuten Kolin ikiaikainen peruskallio suomalaiseen kansallismaisemaan, totesi tilaisuuden juontaja Asko Saarelainen. Velvollisuudentunto ja kunnioitus menneiden sukupolvien työtä kohtaan ovat rajamieshengen perusta.

 

‒ Aivan kuten sotien uhrausten kunniaksi pystytetyt muistomerkit, tämä hieno kokonaisuus tulee säilymään tuleville sukupolville täällä Pielisen museossa ja muistuttamaan museossa kävijöitä rajasta, sen historiasta ja merkityksestä, korosti luovutuspuheensa päätteeksi Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja Vesa Blomqvist.

 

Lisätietoja:

Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja, puh. 04010 44001

Asko Saarelainen, rehtori, puh. 04010 44111

Liisa Eskelinen, museonjohtaja, puh. 04010 44150


RAIJA MUSTONEN

Johdon sihteeri

Pielisentie 3
81700 Lieksa

p. 04010 44003
raija.mustonen(at)lieksa.fi