« Takaisin

Lieksan Rantalan koulu juhlii Suomen itsenäisyyttä ainutlaatuisella opetusnäytelmällä Pielisen museolla

   

Elämää Virsuvaaran talossa -näytelmä ensi viikolla

 

Lieksan Rantalan koulun tapahtumat liittyen Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen alkoivat jo kevätlukukaudella 2017. Tapahtumat huipentuvat 4.12.2017 pidettävään itsenäisyysjuhlaan.

 

Ensi viikolla eli viikolla 41 Rantalan koululla on teemaan liittyvä tapahtuma Pielisen museolla Lieksassa.  -Rantalan koulun henkilökunta esittää yhdessä koulun oppilaiden kanssa pienen opetusnäytelmän ELÄMÄÄ VIRSUVAARAN TALOSSA Pielisen museolla loppuviikosta, kertoo aluerehtori Timo Vattulainen.

 

-Näytelmässä palataan ajassa liki 100 vuotta taaksepäin ja siinä eletään Virsuvaaran aamuhetkeä erilaisine tapahtumineen ja kommelluksineen, aluerehtori Vattulainen kuvailee. –Saammepa tutustua tuon ajan tiedonvälitykseenkin.

 

Näytökset on tarkoitettu koululaisille. –Tavoitteenamme on välittää osana Suomen juhlavuotta koululaisille tietoa siitä, miten entisaikaan on eletty, Vattulainen kertoo projektin tavoitteita. –Pielisen museo antaa näytelmälle ainutlaatuiset puitteet, kun pääsemme Virsuvaaran tuvan autenttiseen ympäristöön näytelmää esittämään.

 

Esityksen kesto on noin 20 minuuttia. Esiintyjinä toimivat Rantalan koulun valinnaisen aineen DRAAMA-ryhmä, Rantalan koulun opettajia, kaksi senioriopettajaa sekä käsikirjoituksesta vastaava aluerehtori.

 

 

 

Pielisen museo on Suomen toiseksi suurin ulkomuseo. Rakennuksia on noin 70 kolmelta eri vuosisadalta. Virsuvaaran paksuista hirsistä tehty suurtupa on yli 100 m2 kokoinen yhtenäinen tila. Sisällä näkyy huoneen jako eri tarkoituksia varten, vaikkei väliseiniä olekaan: oven vieressä on keittiö eli suuri uuni helloineen ja astiahyllyt. Naisille ja lapsille on uunin vieressä oma tila, jossa on mm. rukki, kangaspuut ja kätkyt. Miesten puolella on puutöihin tarvittavia työkaluja. Porstuan kautta on kulku talon vanhempaan osaan, savutupaan. Sen uunissa ei ole savupiippua, ainoastaan pieni tuuletusräppänä seinässä katonrajassa. Vuonna 1821 rakennettu savutupa oli tyypillinen asuintupa 1800-luvun alussa.  Pielisjärvellä alettiin rakentaa piipullisia uloslämpiäviä uuneja vasta 1830–1840-luvuilla.

 

 

Lisätiedot:

aluerehtori Timo Vattulainen p. 04010 44235, timo.vattulainen@lieksa.fi

museonjohtaja Liisa Eskelinen p. 04010 44150, liisa.eskelinen@lieksa.fi

 

 

 


RAIJA MUSTONEN

Johdon sihteeri

Pielisentie 3
81700 Lieksa

p. 04010 44003
raija.mustonen(at)lieksa.fi