Navigaatiovalikko

Ajankohtaiset uutiset

Ajankohtaiset uutiset

Sisältöjulkaisija

angle-left Jätkän lauantai Pielisen museossa Lieksassa 11.8.2018

Jätkän lauantai Pielisen museossa Lieksassa 11.8.2018


Perinteistä Jätkän lauantaita vietetään Pielisen museon Savotarannassa lauantaina 11.8.2018.

Pielisen museolla on huomattava metsätyöhön liittyvä kokoelma. Metsätyö ja uitot ovat olleet Lieksassa tärkeä toimeentulonlähde.

Klo 13 Pielisen-Karjalan tukkilaisperinneyhdistys ry:n tukkilaisnäytös. Jaakko Saaristo kertoo: -Näytöksessä nähdään mm. närelenkin vääntöä, sestomista ja rullausta. Tukkilaistaitoja ja metsätyöperinnettä vaalivan yhdistyksen jäsenet ovat voittaneet useita SM-mitaleita tukkilaiskisoista. Suomen ensimmäiset kesälajien tukkilaiskisat jär-jestettiin nykyisen Pielisen museon läheisyydessä 85 vuotta sitten. Kisojen puuhamiehenä toimi ylimetsänhoitaja Ilmari Karvonen, joka oli asiantuntijana myös vuonna 1970 yleisölle avatun Savotarannan perustamisessa.

Klo 14 Kämppäemännän monologi. Savotalla kämppäemäntä oli tärkeä. Emäntä teki ruuat ja piti kämpän kunnossa, kun miehet kävivät töissä. Kämppäemännän monologi on Antti Suvannon käsikirjoittama.

Klo 15 FM Emma Martiskaisen esitelmä ”Rientäkää oppimaan ja nauttimaan - Lieksan elokuvateatteritoiminta 1899–1972”. Esitelmä perustuu Emma Martiskaisen hiljattain valmistuneeseen samannimiseen pro gradu -tutkielmaan.
-Esitelmässä käydään läpi, mitä elokuvateattereita Lieksassa oli ja mitä elokuvia teat-tereissa näytettiin. Yleisö voi myös kertoa omia muistojaan elokuvateattereista, Emma Martiskainen toteaa.

Klo 16 Savotarannan opastettu kierros. Kierroksen aikana tutustutaan savottaan ja uittoon liittyviin metsätöihin 1800-luvun loppupuolelta 1950-luvulle. Savotarannasta avautuu näkymä paikkakunnan historialliselle uittoväylälle: Lieksanjoelle.

Tapahtuman aikana Savotarannassa on avoinna Hartsuvakahvila.

Tervetuloa viettämään Jätkän lauantaita Pielisen museoon! Tapahtumaan on museon normaalit pääsymaksut (www.lieksa.fi/museo).

 

Lisätietoja: